Naslovna Politika Radović: Dug preko šest milijardi, a vlast troši na luksuz!

Radović: Dug preko šest milijardi, a vlast troši na luksuz!

0

– Dug Republike Srpske je premašio šest milijardi KM i on nastavlja da raste, upozorio je danas Milan Radović, poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je ocijenio da izgovori vlasti, koja rast zaduženja Republike Srpske pokušava pravdati pandemijom, ne stoje, jer je proces zaduživanja rastao i prije pandemije.

„Rast dugovanja nije zaustavio ni evidentan rast poreskih prihoda. To ne bi bio problem da se taj novac preusmjerava na poboljšanje životnog standarda građana i plate“, rekao je Radović u obraćanju u NSRS.

On je pozvao Vladu da javno prezentuje podatke na šta je utrošen novaca od zaduženja, ističući da je sramota da se RS zadužuje za luksuzne stvari u toku epidemije.

„Vlast treba da objavi za šta smo se zadužili, šta je kupovano i koliko radnih mjesta je otvoreno. Kupujete zgrade, poslovne prostore i automobile, a kažete da nema novca da se pomogne privredi“, rekao je Radović.

On je istakao da vlast privredi mora pomoći, jer će u suprotnom ljudi završiti na birou i da će onda Vlada morati da sanira štetu i nadoknadi ljudima gubitak posla.

On je upozorio da je ovako veliki dug RS postao ogroman problem i zbog toga što će kamate na kredite, koje prelaze 150 miliona KM, onemogućiti razvoj i ulaganja u privredu.

Radović je rekao da bi vlasti Republike Srpske trebale dati odgovor zbog čega se Srpska, kada su dugovanja u pitanju, nalazi u daleko nepovoljnijem položaju u odnosu na Federaciju BiH.

„Na Republiku Srpsku otpada 48 odsto duga BiH, uprkos tome što imamo duplo manje stanovnika nego Federacija BiH i dva ipo puta manji bruto domaći proizvod“, kazao je Radović.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: