Naslovna Izdvajamo KAKVA BAHATOST: MILOVA dva “majbaha” koštala 1,3 miliona eura

KAKVA BAHATOST: MILOVA dva “majbaha” koštala 1,3 miliona eura

0

Agencija za nacionalnu bezbjednost je u novembru 2017. kupila dva identična “mercedesa maybach (majbah) S650”, za koje je uplaćeno gotovo 1,3 miliona eura. To je „Vijestima“ potvrđeno iz kabineta vršioca dužnosti direktora ANB-a Dejana Vukšića.

Jedan od “majbaha” koristi predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, a drugi je, dok je bio premijer, koristio aktuelni poslanik DPS-a Duško Marković.

“Shodno Vašem interesovanju vezanom za nabavku putničkog motornog vozila marke ‘mercedes-benz maybach S650’, obavještavamo da je i drugo vozilo navedene marke kupljeno od strane Agencije za nacionalnu bezbjednost. Vozilo je kupljeno u istom postupku kada je kupljeno i prvo vozilo (novembar 2017. godine). S obzirom da navedena vozila posjeduju iste tehničke karakteristike, cijena kupovine je ista za oba vozila“, navodi se u odgovoru ANB na pitanja redakcije.

“Vijesti” su nedavno objavile fakturu do koje je došao istraživački centar Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), a prema kojoj je jedan od dva državna “majbaha” plaćen nešto više od 647.000 eura.

Radi se o vozilu proizvedenom 2017, od skoro 6.000 kubika i 620 konjskih snaga, sa četvoro vrata i četiri sjedišta.

U profakturi se precizira i boja – obsidijan crna metalik, a cijena bez PDV-a je 543.968,07 eura. Ukupna cijena vozila sa uračunatim PDV-om je 647.322 eura.

U profakturi je naznačeno i da se uplata izvršava u dvije rate i to polovina ukupne cijene u roku od sedam dana od potpisivanja ugovora, a druga u roku od 60 dana od dana isporuke i potvrde ispravnosti opreme.

Agencija je državnom trezoru Ministarstva finansija 18. januara 2018. dostavila zahtjev za isplatu ukupne cijene – 647.322 eura.

Podaci o trgovini dva “majbaha” bila su označena stepenom tajnosti interno, pa do sada nijesu bili poznati detalji trgovine.

Vlada je nedavno usvojila predlog za pokretanje postupka prodaje dva vozila “mercedes majbah” koji su u državnom vlasništvu.

“Sredstva od prodaje ovih vozila biće uplaćena u budžet Crne Gore, a koristiće se za pomoć ugroženim građanima i za unapređenje socijalne pravde u državi”, naveo je premijer Zdravko Krivokapić.

Direktor istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac ranije je kazao “Vijestima” da, kada su u pitanju iznosi koje ANB izdvojila za kupovinu vozila najviših državnih funkcionera, faktura do koje je došao MANS ostaje kao svjedočenje jednog apsolutno bahatog odnosa prema novcu građana“.

“Ono što i dalje ostaje kao neodgovoreno pitanje je ko je napravio procjenu da je ova kupovina bila neophodna i opravdana i da li smo zaista morali da damo preko milion eura za dva službena vozila“, poručio je Milovac.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić nedavno je pozvao predsjednika Mila Đukanovića da umjesto “majbaha” preuzme drugo vozilo. On je prethodne korisnike luksuznih “majabaha” pozvao “da se jave Upravi za katastar i državnu imovinu oko preuzimanja alternativnih vozila”.

“Ili da se dogovore sa ministarkom prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesnom Bratić ili ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem koji su naslijedili veliki broj istih”, napisao je Spajić nedavno na Tviteru.

Iz kabineta Đukanovića mu je odgovoreno da bi “kada bi im posao dilera za prodaju auta, na šta su se sveli, pošao za rukom, to bio najveći uspjeh u prvih sto dana ove Vlade”.

Šef kabineta predsjednika Miodrag Radović, obraćanje ministra finansija predsjedniku države ocijenio je kao “neprimjereno i nevaspitano”, kazao da gotovo nije vrijedno komentara i da “najbolje govori o njemu, kao i o onome ko ga je tu doveo i koga predstavlja”.

“Premijer i ministar finansija koji su prvog radnog dana zadužili državu gotovo milijardu eura ne samo iza očiju građana, nego i onih koji su ih doveli na ta mjesta, sad prosipaju maglu toj istoj javnosti o uštedama i rješavanju socijalnih problema prodajom dva automobila”, naveo je Radović u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: