Naslovna Izdvajamo KAKVA IZDAJA! Cvijanović ZA IZRAELSKE MEDIJE: Nema poricanja genocida, sadržaj Inzkovog zakona...

KAKVA IZDAJA! Cvijanović ZA IZRAELSKE MEDIJE: Nema poricanja genocida, sadržaj Inzkovog zakona nije sporan

0

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prošle sedmice boravila je u Izraelu gdje se sastala sa izraelskim zvaničnicima, a između ostalog vrijeme je iskoristila i za susret s novinarom uglednog lista Haaretz. Njene izjave i pogled na situaciju dijametralno je suprotan ranijim istupima zvaničnika Republike Srpske.

Novinar Haaretza Sam Sokol u uvodnom dijelu intervju objašnjava kako je Cvijanović odgovarala na brojna pitanja, uključujući i ona koja uključuju stavove zvaničnika RS-a o genocidu u Srebrenici i negiranju genocida.„Nema poricanja genocida i nije bilo poricanja genocida“, rekla je Cvijanović za Haaretz te je naglasila kako rasprave o ratnim zločinima sprečavaju BiH da ide naprijed.

Također, list Haaretz naglašava kako je upravo naslovnicu ovog medija u proteklom periodu „krasilo“ nekoliko priča o pitanju genocida u Srebrenici te se ističe kako je Ambasada Njemačke u Tel Avivu odlučila da odloži ceremoniju dodjele priznanja izraelskom istoričaru Gideonu Greifu zbog njegove uloge u pisanju izvještaja o Srebrenici koji je objavljen prije nekoliko mjeseci, a koji je finansirala Vlada Republike Srpske.

U intervjuu koji je prema riječima novinara imao dosta burnih momenata, Cvijanović je izjavila kako se Vlada Republike Srpske nikada nije bavila negiranjem genocida već da su se svi zalagali da se svaka žrtva jednako pamti.

Takođe, naglasila je kako ljudi treba da nađu balans te da kažu da su sve žrtve – žrtve, umjesto što se potencira priča o tome da „jedna majka plače više od druge majke te da se sve gleda kroz nacionalnost“.

„Nikada ne želimo politizovati nijednu smrt. Bosna ne može ići naprijed jer i danas samo razgovaramo o tim stvarima umjesto da razgovaramo o našim kapacitetima u energetskom sektoru“, navela je Cvijanović.

„Nije sporan sadržaj zakona“

Upitana da li misli da su Bošnjaci previše fokusirani na temu genocida, Cvijanović je rekla kako ona ne misli tako, ali je takođe navela da se pričom o istoj temi ne može gledati u budućnost.

U intervjuu, list Haaretz naglašava kako su srpski lideri u BiH posljednjih godina izazvali kritike zbog pokušaja da umanje težinu genocida, u kojem su snage bosanskih Srba ubile više od 8.000 bosanskih muslimana u Srebrenici.

Ističe se kako su srpski zvaničnici negirali valjanost presuda iz Haga, a na kraju je i visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo zakon kojim se kriminalizira negiranje genocida.

„Cvijanović je najavila kako se RS neće pridržavati ove mjere, dok je Milorad Dodik zaprijetio da će se RS povući iz Oružanih snaga BiH i formirati vlastite srpske snage“, navodi Haaretz.

klix

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: