Naslovna Izdvajamo KATASTROFALNO STANJE U ŠUMAMA SRPSKE! Najgore stanje u Doboju i Kalinoviku: GUBITAK...

KATASTROFALNO STANJE U ŠUMAMA SRPSKE! Najgore stanje u Doboju i Kalinoviku: GUBITAK ŠG „Zelengora“ MILION MARAKA

0

Strateško javno preduzeće „Šume RS“ prikazale su i u prošloj godini izuzetno „mršav“ finansijski rezultat. Prikazana dobit na nivou preduzeća je svega 44.991 KM – saznaje Srpskainfo.

Devet organizacionih dijelova javnog preduzeća „Šume RS“ poslovale su sa gubitkom u ukupnom iznosu od oko 3,6 miliona KM, dok su preostala 23 organizaciona dijela prikazala dobit nešto veću od 3,6 miliona KM.

Najveći gubitaš je Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju Doboj koji je prikazao gubitak veću od milion KM, a odmah iza njega je ŠG „Zelengora“ Kalinovik sa gubitkom od 991.992 KM, te ŠG „Čemernica“ Kneževo koje je prikazalo gubitak od 520.812 KM.

Nijedan organizacioni dio „Šuma RS“ nema milionsku dobit, a najbolji prikazani rezultat ima ŠG „Prijedor“ Prijedor sa prikazanom dobiti od 718.544 KM. Iza njega ŠG „Gradiška“ Gradiška sa dobiti od 709.416 KM, te ŠG „Jahorina“ Pale koje je prikazalo dobit od 555.305 KM.

– Manje ostvarena dobit u odnosu na planiranu najvećim dijelom je uzrkovano neizvršenjem planiranje realizacije šumskih drvnih sortimenata. Takođe, ograničene su i mogućnosti smanjenjatroškova kada se radi o izdvajanjima po osnovu zakona. U prošloj godini izdvojeno je 16,6 miliona KM za opštine. Uprkos svemu navedenom, investitana su i značajna sredstva u šumskouzgojne radove, izgradnju i rekonstrukciju šumskih kamionskih puteva, izradu šumsko-privrednih osnova, kupovinu sredstava i druge investicije u ukupnom iznosu od 21,05 miliona KM – obrazlažu u „Šumama RS“ za Srpskainfo.

Kažu da su prošle godine ostvarili ukupna prihod od 199,4 miliona KM ili 21,6 miliona KM manje od plana. Tvrde da je tako manji prihod najvećim dijelom uzrokovan neizvršenjem planirane realizacije šumskih drvnih sortimenata. Istovremeno, ukupni rashodi su, kako navode, oko 199,3 miliona KM i manji su za pet odsto od plana.

– Zbog problema sa nedostatkom radne snage na poslovima eksploatacije šuma, nije obavljenja planirana proizvodnja, pa zato nije ni ostvaren planirani finansijski rezultat poslovanja. Izvrešenje plana proizvodnje šumskih drvnih sortimenata po fazama rada je sljedeće: sječa, izrada i privlačenje ŠDS izvršenis u sa 87 odsto, a otprema sa 90 odsto, a što je direktno uticalo na smanjenje zaliha koje su na dan 31. decembar 2021. godine iznosile 168.903 kubnih metara – dodaju u „Šumama RS“.

ALARM REVIZORA

“Šume RS” su iskazale dobit u finansijskom poslovanju za 2020. godinu, dok je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS utvrdila da su ipak ostvarili milionski gubitak. Tako su “Šume RS”, o čemu je Srpskainfo ranije pisala, prikazale dobit od 174.089 KM, a po nalazima revizije, to nikako nisu mogli da ostvare. Dobitak je precijenjen za 1.236.373 KM, jer su prihodi precijenjeni najmanje za 388.230 KM, a rashodi potcijenjeni najmanje za 848.143 KM – upozorili su revizori. Revizori su utvrdili i druge nepravilnosti u radu ovog javnog preduzeća zbog čega su dobili mišljenje sa rezervom o finansijskim izvještajima i negativno mišljenje o usklađenosti. Odbor za reviziju NSRS nije razmatrao ovaj izvještaj jer za sjednicu koja je bila zakazana za 9. februar nije bilo kvoruma.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube