Naslovna Društvo „Kažem, uzmi slobodan dan, on neće“ Nikola (14) je najmlađi automehaničar u...

„Kažem, uzmi slobodan dan, on neće“ Nikola (14) je najmlađi automehaničar u Evropi, niko ne može da ga izbaci iz radionice (FOTO)

0

Nikola Jovanović ima četrnaest godina i već je poznat kao „mali serviser“. Ovaj nadimak ponio je zbog svog neobičnog interesovanja i strasti prema automobilima i poslu od koga mnogi mladi danas bježe.

Kad završi sve školske obaveze, Nikola odlazi kod svog majstora Nikole Ilića koji ima samo riječi hvale za svog mladog učenika.

– Uz oca sam posjećivao majstorske radionice, a u servisu sam intenzivno već dvije godine. Ušlo mi je pod kožu i to je to – ističe mali serviser, Nikola Jovanović.

Ljubav prema automobilima pojavila se od rođenja, a sa majstorima vrijeme u radionici provodi od svoje 12 godine.

FOTO: PRVA TELEVIZIJA/EXPLOZIV / SCREENSHOT

Njegov majstor Nikola kaže da ga zanima sve kod automobila, a svoje teorijsko znanje naučio je da upotpuni sa praksom, prenosi Blic.

– Sad je krenuo u školu pa nema vremena, ali inače je cijli dan sa mnom svakog dana, samo nedeljom ne radi. Nema popuštanja, prvo škola, pa sve ostalo – kaže Ilić.

Tokom školske godine učenje u “Tehničkoj školi” u Obrenovcu mu je na prvom mjestu, a posebno zanimljivo je zanimljivo to što je mali majstor bio je poznat i pre nego što je sjeo u školsku klupu.

– Nikolu sam upoznala i prije nego što se upisao u “Tehničku školu” iz medija. Ima široka interesovanja, što doprinosi i uspjesima u školi – kaže direktorka ove ustanove, Rajka Babić.

FOTO: PRVA TELEVIZIJA/EXPLOZIV / SCREENSHOT

Nikola nije najmlađi serviser u Srbiji, već i u Evropi, a preko raspusta u radionici ume da ostane i do ponoći.

Za razliku od djece svog uzrasta Nikola može dugo da izdrži i ništa mu nije teško, ističe automehaničar Ilić.

– Za vrijeme ljetnjeg raspusta znali smo ovdje da ostanemo i do jedan sat poslije ponoći, on je sa mnom ovdje, koliko god da je umoran ne priznaje, kao odrastao čovjek. Tjerao sam ga nekoliko puta da uzme sebi slobodan dan i da ide na bazen da se okupa i on je cijelih tri sata izdržao, već je oko podne došao ovdje – kaže Ilić.

Iako mu se dešavalo da se kući vrati umoran, Nikola kaže da majstor uvijek ima razumjevanja za njega.

– Mislim da me oko umora najviše on razumije, jer se i sam bavi tim poslom – ističe ovaj vrijedni dječak u emisiji “Exploziv” na Prvoj televiziji.

FOTO: PRVA TELEVIZIJA/EXPLOZIV / SCREENSHOT
FOTO: PRVA TELEVIZIJA/EXPLOZIV / SCREENSHOT

Strast prema automobilima i mehanici ga pokreće, a kako navodi njegova rođena sestra Aleksandra Jovanović, Nikola je ambasador i zaštitno lice Udruženja auto serviseri Srbije, kako bi mlade podsticao da upisuju tehničke škole i škole zanata.

Mali serviser zaključuje da svako ko radi ovaj posao treba da bude ponosan na to što ga radi, jer je pravih majstora danas jako malo.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube