Naslovna Najnovije “KIJEV POVRATIO VIŠE OD 50 ODSTO OKUPIRANE TERITORIJE” Evo koje oblasti u...

“KIJEV POVRATIO VIŠE OD 50 ODSTO OKUPIRANE TERITORIJE” Evo koje oblasti u Ukrajini Rusija još drži pod kontrolom

0

Ukrajina je do sada povratila više od 50 odsto teritorija koje su okupirale ruske snage od početka invazije u februaru, piše Daily Mail.

U članku se navodi da su ukrajinske snage na kraju potisnule ruske okupatore iz Kijevske oblasti dok su napredovali dublje u industrijski region Donbasa i ulivali se u Hersonsku i Zaporošku oblast na jugu i Harkovsku oblast na istoku zemlje.

Međutim, ruske snage na severu i istoku stalno su potiskivane serijom strateških kontranapada koje su pokrenule Oružane snage Ukrajine.

Oko 18 odsto Ukrajine trenutno je pod ruskom kontrolom, što uključuje Krim i većinu Donjecke i Luganske oblasti.

S obzirom da su se ruske snage nedavno povukle i iz oblasti Herson, Kremlj je počeo da gađa civilnu infrastrukturu, posebno energetske objekte, koristeći bespilotne letelice i krstareće rakete iranske proizvodnje.

Većina ovih napada na energetske objekte izvedena je ponedeljkom, počevši od masivnog napada u ponedeljak, 10. oktobra, koji su, prema rečima predsednika Zelenskog, uništili oko 40 odsto energetske infrastrukture Ukrajine i izazvali neprekidne nestanke struje, što se i dalje nastavlja. Napadi su bili usmereni na druge gradove, uključujući Harkov, Vinica, Rovno, Odesa, Zaporožje, Černigov, Hmeljnicki i Ivano-Frankovsk.

Daily Mail podvlači da je masovni raketni udar na Ukrajinu koji se dogodio u utorak, 15. novembra, počeo ubrzo nakon što je predsednik Zelenski, razgovarajući sa globalnim liderima na samitu G20 na Baliju putem video veze, rekao da je spreman da stavi tačku na rat sve dok Rusija povlači svoje snage sa teritorija koje trenutno drži.

Ovaj napad je, prema rečima šefa kabineta Zelenskog, Andrija Jermaka, reakcija na predsednikove primedbe, što je povećalo pritisak na Rusiju da obustavi svoje napade.

– Da li neko ozbiljno misli da Kremlj zaista želi mir? On želi poslušnost, ali na kraju dana, teroristi uvek gube – rekao je Jermak, preneo je Daily Mail.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube