Naslovna Najnovije Kim Džong Un zatvorio cijeli grad! OVO JE RAZLOG

Kim Džong Un zatvorio cijeli grad! OVO JE RAZLOG

0

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un zatvorio je cijeli grad nakon što su 653 metka nestala tokom nedavnog vojnog povlačenja.

Nestanak municije iz jurišnih pušaka otkriven je 7. marta, kada su se vojnici 7. korpusa Korejske narodne armije povlačili iz oblasti oko grada Hjesan, koji se nalazi na granici sa Kinom.

Oni su tamo raspoređeni 2020. da bi sproveli zatvaranje granica na početku pandemije virusa korona. Kimovi lični zvaničnici tražili su municiju od kuće do kuće u gradu Hjesan, koji ima oko 200.000 stanovnika, rekla su dva izvora Radiju Slobodna Azija.

“Grad će ostati zatvoren dok se ne pronađu svih 653 metaka. Vojska se potpuno povukla između 25. februara i 10. marta, ali je u toku opsežna istraga o gubitku municije tokom procesa evakuacije”, rekao je stanovnik sjeverne provincije Rjangang.

Vojnici prvo nisu prijavili nestanak, već su sami pokušali da pronađu nestale metke, tvrdi izvor i dodaje da su, nakon što nisu mogli da ih pronađu, obavijestili stanovnike i počeli rigoroznu potragu. U pretresu učestvuju policija i vojska, pretresa se svaka kuća.

“Oni koji su vidjeli ili pokupili bilo koji broj metaka dužni su da to prijave što prije. Oni koji ne prijave metke mogli bi da budu kažnjeni”, rekao je izvor.

Stanovnici su se radovali povlačenju vojske iz te oblasti, ali će imati još manje slobode kretanja tokom istrage, rekao je zvaničnik provincije Rjangang za Radio Slobodna Azija.

“Prošle nedjelje su izdate naredbe fabrikama, farmama, društvenim grupama i jedinicama za nadzor susjedstva u pokrajini da aktivno sarađuju u istrazi u vezi sa municijom”, rekao je zvaničnik i dodao da kada meci nisu pronađeni poslije 10 dana, istražni organi su pribjegli laži da bi širili strah u javnosti.

Izvor kaže da su pokušali da izvrše pritisak na stanovnike blefirajući da je povlačenje bio manevar vezan za bezbjednost njegovog visočanstva od reakcionarnih snaga. Premještanje tako velikih snaga iz pograničnog područja da bi zaštitili Kim Džong Una, ljudi bi mogli protumačiti kao napad na zemlju i osvajače koji se guraju prema Pjongjangu.

“Ministarstvo državne bezbjednosti, Komanda vojne bezbjednosti Korejske narodne armije i Ministarstvo socijalnog osiguranja izdali su posebno oštro upozorenje protiv pljačke, nelegalnog posjedovanja ili odlaganja oružja, municije i borbene tehnološke opreme, kako je navedeno u članu 78 Krivičnog zakonika. Prema tom zakonu, lice koje je neovlašćeno držalo ili prenosilo vatreno oružje, municiju ili oružje kazniće se radom tri i više godina”, rekao je on.

Stanovnici strahuju da će, ukoliko ne bude rješenja, nadležni nasumično kazniti nekoga ko bi mogao biti potpuno nevin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: