Naslovna Najnovije Kina: Nećemo trpjeti provokacije SAD, Bajden da povuče izjavu o Siju

Kina: Nećemo trpjeti provokacije SAD, Bajden da povuče izjavu o Siju

0

Kinesko diplomatsko predstavništvo u Vašingtonu nazvalo je riječi predsjednika SAD Džozefa Bajdena o kineskom kolegi Si Đinpingu provokacijom i zaprijetilo posljedicama, prenosi Si-En-En.

– Bajden je ranije bio jasan da Sjedinjene Države poštuju kineski sistem i da ne nastoje da ga promjene… Ali, nedavne neodgovorne izjave o kineskom političkom sistemu i lideru pokreću pitanje iskrenosti američke strane – citira Si-En-En portparola ambasade Kina u Vašingtonu.

Portparol kineske diplomatske misije upozorio je da će SAD snositi punu odgovornost za posljedice ukoliko Vašington ne povuče date izjave, koje Peking smatra političkom provokacijom protiv kineskog lidera.

Bajden je ove nedjelje rekao da Si Đinping navodno nije bio obavješten u pravoj mjeri o incidentu sa kineskim balonom koji je oborila američka vojska i izrazio uvjerenje da je incident koji se dogodio u februaru više sramota za Kinu nego namjerni čin, prenosi Sputnjik.

Bajdenove primjedbe, koje su razbjesnile Peking, iznijete su ubrzo nakon posjete državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Kini.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube