20.7 C
Banja Luka

Kina poslala vojne avione prema Tajvanu nakon što je Blinken napustio Peking

Tajvan je u subotu izvijestio o obnovi kineske vojne aktivnosti u blizini otoka nakon što je 12 aviona preletjelo osjetljivu središnju liniju Tajvanskog moreuza, dan nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken završio posjetu Kini.

Sjedinjene Države najvažniji su međunarodni podržavalac i snabdijevač oružjem Tajvana uprkos nepostojanju formalnih diplomatskih veza. Blinken je rekao da je naglasio „kritičnu važnost“ održavanja mira i stabilnosti preko moreuza dok je bio u Kini.

Tajvansko ministarstvo obrane saopštilo je da je od 9:30 ujutro (1.30 izjutra po srednjoevropskom vremenu) uočilo 22 kineska vojna aviona, uključujući lovce Su-30, od kojih je 12 prešlo srednju liniju prema sjeveru i središtu Tajvana.

Linija je nekad služila kao neslužbena granica između dviju strana preko koje nije prelazila nijedna vojska, ali kineske zračne snage sada redovno šalju avione preko nje. Kina ne priznaje postojanje linije.

Tajvansko ministarstvo obrane saopštilo je da su avioni bili uključeni u „zajedničke patrole borbene spremnosti“ s kineskim ratnim brodovima, dodajući da su tajvanski avioni i brodovi reagovali „prikladno“. Nije dao detalje.

Novoizabrani predsjednik Tajvana Lai Čing-te preuzima dužnost 20. maja nakon pobjede na izborima u januaru. Peking ga smatra „opasnim separatistom“ i odbio je njegove opetovane pozive na razgovore.

Lai je u četvrtak rekao da bi Kina trebala imati povjerenja i razgovarati sA legalno izabranom vladom Tajvana. Poput predsjednice u odlasku Cai Ing-ven, Lai kaže da samo narod Tajvana može odlučiti o svojoj budućnosti.

(RSE)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here