Naslovna Najnovije Kina poziva na oprez zbog širenja NATO-a na istok

Kina poziva na oprez zbog širenja NATO-a na istok

0

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je potreban veliki oprez zbog širenja NATO-a na istok, nakon što su mediji objavili da Alijansa planira otvaranje kancelarije u Japanu kako bi olakšala konsultacije sa saveznicima u regionu.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning,  rekao je da je azijski kontinent otvoren za saradnju i razvoj, ali da ne treba da bude geopolitička ratna arena, prenosi Rojters.

„Neprestano širenje NATO-a na istok u azijsko-pacifičkom regionu, miješanje u regionalne poslove, pokušaji da se unište regionalni mir i stabilnost i pritisak na blokovsku konfrontaciju, zahtjevaju od zemalja u regionu visoku budnost“, poručio je Mao na konferenciji za medije, prenosi Telegraf.

Prethodno je list „Nikkei Asia“ objavio da je planirano da SAD sljedeće godine otvore kancelariju u Japanu.

Odgovarajući na pitanje novinara, portparolka NATO-a Oana Lungesku rekla je da Alijansa neće ulaziti u detalja razgovora saveznika.

„NATO ima kancelarije i aranžmane za vezu sa brojnim međunarodnim organizacijama i partnerskim zemljama, a saveznici redovno procjenjuju te aranžmane kako bi osigurali da na najbolji način služe potrebama NATO-a i naših partnera“, poručila je ona.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube