Naslovna Najnovije Kina: SAD rizikuju sukob s katastrofalnim posljedicama

Kina: SAD rizikuju sukob s katastrofalnim posljedicama

0
Kina uvodi sankcije za 28 američkih zvaničnika

Kineski ministar vanjskih poslova Ćin Gang okrivio je SAD za rastuće tenzije između Vašingtona i Pekinga i rekao da će, ako SAD ne promijene svoj put, doći do sukoba i konfrontacije.

“SAD su se bavile suzbijanjem i obuzdavanjem Kine, a ne fer konkurencijom zasnovanom na pravilima”, rekao je šef kineske diplomatije.

On smatra kako su percepcija i pogledi Sjedinjenih Američkih Država na Kinu “ozbiljno iskrivljeni”.

“SAD smatra Kinu kao svog primarnog rivala i najznačajniji geopolitički izazov. Ovo je kao da je prvo dugme na košulji pogrešno zakopčano. SAD treba da igraju po pravilima o kojima govore”, smatra Ćin.

On je zatim situaciju uporedio sa sportskom trkom u kojoj jedan sportista samo želi omesti drugog, prenosi Reuters.

“Sjedinjene Države mnogo govore o poštovanju pravila, ali zamislite da se dvoje sportista takmiče u olimpijskoj trci. Ako jedna strana, umjesto da se fokusira na davanje maksimuma, uvijek pokušava saplesti ili čak upasti u drugu… To nije fer konkurencija, već zlonamjerna konfrontacija i faul”, istakao je.

Vašington ističe da ne želi sukob, ali smatra da Kina ne bi trebala odgovarati na optužbe.

“To je jednostavno nemoguće”, rekao je Gang.

“Ako Sjedinjene Američke Države ne pritisnu kočnicu i nastave da se kreću pogrešnim putem, nikakva ‘zaštitna ograda’ ne može spriječiti iskakanje iz kolosijeka, koje će prerasti u sukob i konfrontaciju. I ko će snositi katastrofalne posljedice?”

Odnosi dvije supersile godinama su bili napeti zbog brojnih pitanja, uključujući Tajvan, trgovinu i Ukrajinu, ali su se pogoršali nakon kontroverznog balona za koji su SAD rekli da je kineska špijunska naprava zbog čega je i oboren prošlog mjeseca.

“Ako Sjedinjene Države imaju ambiciju da ponovo postanu velike, trebale bi imati širok um i za razvoj drugih zemalja. Suzbijanje i potiskivanje neće učiniti Ameriku velikom. To neće zaustaviti podmlađivanje Kine”, rekao je Gang.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube