Naslovna Izdvajamo Kinezi preuzimaju „Ugljevik 3“ od Rašida Serdarova, Vlada Srpske ne zna ništa?!

Kinezi preuzimaju „Ugljevik 3“ od Rašida Serdarova, Vlada Srpske ne zna ništa?!

0

Kompanije „China Electric“ i „Sunningwell International LTD“ potpisali su ugovor o izgradnji termoelektrane „Ugljevik 3“, otkriva portal CAPITAL. Iako za taj projekat koncesiju ima ruski milijarder Rašid Serdarov, u njegovoj firmi „Comsar Energy“ ne žele da otkrivaju detalje, dok u Vladi Srpske ističu da nikakav zahtjev za prenos koncesije nisu dobili.

China National Electric Engineering (CNEEC) objavila je da su 18. juna kineska kompanija „China Electric“ i poljsko-kineska „Sunningwell International LTD“ održali video konferenciju i službeno potpisali EPC ugovor, odnosno ugovor o energetskom učinku za izgradnju termoelektrane „Ugljevik 3“ u BiH, jačine  2x350MW  i kapaciteta 4,2 miliona tona uglja.

„U ime obje strane ugovor su potpisali generalni direktor „China Electric“ ​​Wu Guisheng i predsjednik uprave „Sunningwella“ Marek Frydrychy, a potpisivanju su prisustvovali predsjednik „China ElectricIan“ Zhao Hui, izvršni direktor Zhang Yanfei, zamjenik generalnog direktora Yuan Bo, Zhang Dayong i viši menadžerski tim vlasničke kompanije“, naveli su u CNEEC.

Dodali su kako ovim projektom ulaze na evropsko tržište, te kako je potpisivanje ugovora o tome značajno.

Nije pojašnjeno da li će biti partneri kompanije „Comsar Energy“, koja je nosilac koncesije za izgradnju „Ugljevika 3“, ili će potpuno preuzeti taj posao, a o tome nisu mogli da daju detalje ni u „Comsaru“.

„Nastavlja se projekat, imamo pregovore sa strateškim partnerima, ali ne mogu iznositi detalje. Važno je da će se investicija nastaviti i to će biti u skladu sa svim evropskim direktivama i uz poštovanje normi“, rekao je Siniša Majstorović iz „Comsar Energy“.

O eventualnom početku gradnje nije mogao da govori, ističući da je i dalje pandemija virusa korona u toku i da se ne može putovati bez različitih ograničenja.

Odgovore o kineskim planovima u Ugljeviku potražili smo i u Vladi Srpske, ali upućeni tvrde da se malo šta zna zvanično o tom projektu.

„Iz „Comsara“ su rekli da će se vrlo brzo obratiti Vladi kada se dogovore s Kinezima oko preuzimanja projekta, te oko dalje dinamike projekta. Ako se koncesioni ugovor, odnosno projekat preuzima u obimu većem od 50 odsto mora da ide na odobrenje Vlade, do danas takav zahtjev nije stigao“, rekao je za CAPITAL izvor u Vladi Srpske.

CAPITAL je još prije dvije godine otkrio da se za koncesije „Comsara“ interesuje jedna poljsko-kineska kompanija, a tada se u priču uključila i „Elektroprivreda RS“ koja je takođe bila zainteresovana za otkup koncesije, a pismo namjere sa potpisom vršioca dužnosti direktora ERS Luke Petrovića tada je dostavljeno „Comsaru“.

Sada direktor „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović ne može da govori o gradnji termoelektrane u Ugljeviku, ističući da to nije projekat „Elektroprivrede“, te da ne zna detalje.

„Ako se realizuje to će biti na dobrobit građana, lokalnih zajednica i Budžeta Republike, raduje nas svaka investicija jer će stabilizovati energetski sektor“, kazao je Petrović.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske ove godine je ponovo izašla u susrеt ruskom oligarhu Rašidu Sredarovu i produžila rok za izgradnju i korišćenje termoelektrane „Ugljevik 3“ na 44 godine, otkrio je CAPITAL.

Vlada je po ko zna koji put prihvatila zahtjeve „Comsar Energy RS“, koja je u vlasništvu firme „Comsar Energy Limited“ Rašida Serdarova, iako su probijeni svi rokovi za izgradnju te termoelektrane koja je, po ranijim najavama, već trebalo da bude puštena u rad.

Prethodno je Vlada Republike Srpske dozvolila je kompaniji „Comsar Energy“ da poveća snagu planirane TE „Ugljevik 3“ na 700 MW suprotno Strategiji razvoja energetike RS i politikama Energetske zajednice.

(Capital)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: