Naslovna Izdvajamo Kinezi tvrde: Udarna grupa nosača aviona Ronald Regan uputila se prema Tajvanu!

Kinezi tvrde: Udarna grupa nosača aviona Ronald Regan uputila se prema Tajvanu!

0

Udarna grupa nosača aviona Ronald Regan (RR) uputila se u vode jugoistočno od Tajvana, saopšteno je danas iz kineskog analitičkog centra SCSPI.

U saopštenju se navodi da je 30. jula udarna grupa nosača aviona RR američke mornarice napustila Južno kinesko more i ušla u Filipinsko more kroz moreuz San Bernardino, prenosi TASS.

Nakon toga, pored ostrva Luzon u filipinskom arhipelagu prošao je i nosač aviona Ronald Reagan i krenuo ka sjeveru prema Tajvanu, a prema procjenama analitičkog centra, trenutno se nalazi na oko 800 kilometara jugoistočno od tog ostrva.

SCSPI je takođe potvrdio da je iz vazdušne baze Kadena na Okinavi jutros poletio teretni avion Gruman C-2 Greihound američke mornarice i uputio se ka vodama južno od Luzonskog moreuza.

SCSPI ističe da s obzirom na situaciju nije moguće isključiti nenajavljenu posjetu Tajvanu predsjedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi iako ta posjeta nije pomenuta na njenom zvaničnom sajtu.

Međutim, američke i tajvanske medijske kuće insistiraju da bi Nensi Pelosi možda ipak mogla da poseti Tajvan 2. avgusta, a da bi 3. avgusta mogla da se sastane sa tajvanskim liderom Cai Ing-venom, prenela je novinska agencija Kjodo.

(Nportal)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube