22.7 C
Banja Luka

Kličko: Kijev u riziku da ostane bez struje, vode i grijanja

Gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko izjavio je da je Kijev u riziku da ostane bez struje, vode i grijanja.

Kličko je ranije pozvao stanovnike glavnog grada da štede struju, posebno ujutru i uveče. On je takođe izviestio da je 450.000 stanova u Kijevu ostalo bez struje, što je jedan i po puta više nego prethodnih dana.

U Kijevu je 4. novembra počelo vanredno isključenje struje.Situacija ostaje teška zbog preopterećenja energetskog sistema zemlje, a u nekim regionima Ukrajine uvedena su ograničenja potrošnje električne energije.

Vazdušna opasnost proglašena je širom Ukrajine.

Žestoke borbe su oko Hersona, ukrajinska vojska napreduje ka gradu, pa ruske vlasti evakuišu civile. Borbe su i u pravcu Bahmuta, u Donbasu, gdje je nastavljena ruska ofanziva. Ruske snage gađale su ciljeve u regionima Harkova i Dnjepropetrovska.

Iran je priznao da je isporučio dronove Moskvi, naglašavajući da je to urađeno prije početka rata u Ukrajini.

U video-obraćanju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je odbacio navode Teherana, rekavši da je Ukrajina samo u petak oborila 11 bespilotnih letelica.

Najveća nuklearna elektrana u Evropi, Zaporožje ponovo je dobila spoljašnje snabdijevanje strujom dva dana nakon što je isključena sa mreže zbog, kako se navodi, ruskog granatiranja koje je oštetilo vodove visokog napona, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Ukrajinski distributer struje „Ukrenegro“ objavio je da će osim isključenja struje koja su planirana, zbog veće potrošnje, biti i vanrednih restrikcija zbog ruskih raketnih udara.

Vanredna isključenja su najavljena su za Kijev, kao i u Kijevsku, Černigovsku, Čerkasku, Žitomirsku, Sumsku, Harkovsku i Poltavsku oblast.

Ruske specijalne službe uhapsile su na Krimu više od 20 osoba pod optužbom da su saradnici ukrajinske službe bezbjednosti u Lugnaskoj oblasti koja je proglasila nezavisnost.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here