28.7 C
Banja Luka

Ko je “gubio“ dokaze o Samardžiji i da li je bjegunac imao zaštitu?

Hapšenje Mladena Samardžije (33) na Jahorini podiglo je veliku prašinu u Banjaluci, u kojoj je jedan od najtraženijih evropskih bjegunaca pronašao utočište od slovenačkog pravosuđa.

Od nalaza dalje istrage strahuju mnogi s kojima je Samardžija drugovao i poslovao, a sumnja se da je među njima bilo pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, ali i ljudi iz pravosuđa…

Nakon Samardžijinog hapšenja kao bumerang se vratila priča iz marta 2022. kada je otkriveno da su pripadnici MUP-a Republike Srpske na benzinskoj pumpi ”Nes” u banjalučkom naselju Ada ”izgubili” dokumente koji se odnose na istragu o Samardžiji, ali i drugim članovima kriminalne grupe iz Slovenije kojoj je pripadao.

Prema pisanju portala infoveza.com radilo se krucijalnim dokazima vezanim za istragu o trgovini narkoticima. Javnosti nikada nije otkriveno ko je izgubio sporne dokumente i da li je zbog toga odgovarao. Nepoznato je zašto su policajci dokaze o slovenačkim kriminalcima iznosili iz službenog vozila ”pežo 301” i kome su ih pokazivali na benzinskoj pumpi?

Mnogo je neodgovorenih pitanja, a s obzirom na to kako se jedan od najtraženijih evropskih bjegunaca bez straha kretao Srpskom, sumnja se da je od tada uživao i nečiju zaštitu, što će biti predmet dalje istrage kojom rukovodi Tužilaštvo BiH.

U ”izgubljenim” dokumentima, koji su objelodanjeni javnosti, našle su se fotografije Samardžije, vozila ”audi”… Na fotografijama su i druga poznata lica iz slovenačkog krim miljea poput Blaža Kadiveca, brata Klemena Kadiveca, koji je označen kao jedan od vođa slovenačkog ogranka ”Kavačkog klana”, zatim Ana Marija Mandić i Luka Arapović

Arapović se takođe nalazi na potjernici Interpola Ljubljana, a poput Samardžije živi u Banjaluci. Nedavno je, putem video linka iz sudnice Okružnog suda u Banjaluci, saslušavan u sudskom postupku koji se u Sloveniji vodi protiv ovog narko klana.

Svi navedeni, označeni su kao dio velike kriminalne grupe koju su slovenački istražni organi otkrili u maju 2021. godine uz pomoć tajnih agenata, ali i raspakivanja aplikacije ”Skaj”. Grupi se već duže vrijeme sudi pred Okružnim sudom u Ljubljani, a ne teret im se stavlja da su od decembra 2018. do maja 2012. godine na teritoriji više država krijumčarili velike količine droge. U optužnici se navodi da su krijumčarili najmanje 534 kilograma kokaina, dvije tone kanabisa, najmanje deset kilograma heroina i drugo. Droga je nabavljana iz Južne Amerike i potom transportovana u Sloveniju, te teritorije drugih zemalja u regionu.

Istraga u Sloveniji je otkrila da su pripadnici ovog klana, kojem je pripadao i Samardžija, imali ”krtice” unutar pravosudnih organa i to u specijalnom državnom tužilaštvu koji su im otkrivali tajne podatke iz istraga.

Podsjetimo, Samardžija je uhapšen 11. decembra u akciji ”Tokio”. Uhapšen je ispred hotela na Jahorini. Osumnjičen je da je, nakon bjekstva iz Slovenije, nastavio da rukovodi organizovanom kriminalnom grupom koja se bavi međunarodnom trgovinom narktoika na području Еvropske unije, BiH, Srbije i Crne Gore.

”Istragom je dokumentovan prevoz i prodaja preko 40 kilograma kokaina i pola kilograma heroina. Do sada je oduzet jedan kilogram kokaina, 122.580 evra”, saopštio je MUP Republike Srpske.

Dodali su da je u pretresu lokacija koje je Samardžija koristio otkriveno 3.300 evra, 1.800 KM, šest mobilnih telefona, tri pištolja, 189 komada municije različitog kalibra, rokovnici sa evidencijama i zabilješkama za koje se sumnja da se odnose na prodaju opojne droge, dva skupocjena ručna sata, bankovne kartice, 12 grama hašiša i drugo.

Istovremeno je oduzeto pet automobila i to: ”golf 7”, ”polo”, ”audi RS3”, ”ford fokus” i ”škoda oktavija”. Na teret su mu stavljena krivična djela neovlašten promet drogom, pranje novca i ometanje rada pravosuđa. To djelo se odnosi na planiranje napada na inspektora MUP-a Republike Srpske i njegovu porodicu. Na prijedlog Tužilaštva BiH Samardžiji je određen jednomjesečni pritvor do 11. januara ili nove odluke suda.

(Foto: infoveza.com)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here