21.7 C
Banja Luka

Ko je Kristijan Krezić i čime se bavi? VUKANOVIĆ NA VRIJEME UPOZORAVAO!

Taj navodni preduzetnik Kristijan Krezić, kako su navodili hrvatski mediji, nestao je bez traga iz Hrvatske…U Republici Srpskoj stigao do Dodika, a za dvije godine otvorio 10 firmi…

Nedavna sudska zabrana da u nazivu svoje firme koristi ime Republika Srpska, nije mnogo uznemirila kontroverznog hrvatskog biznismena Kristijana Krezića, koji je nastavio da registruje nove firme, sad već desetu u Banjaluci.

Najnoviju firmu osnovao je pod nazivom “Norta Handels GmbH“, a registrovana je za obavljanje spoljnotrgovinskog prometa.

Kapital firme je jedna konvertibilna marka.

Zanimljivo je da su sva pravna lica, devet firmi i jedan fond, osnovana u prošloj i ovoj godini i da se sva nalaze u strogom centru grada, u Jevrejskoj ulici. Krezić je i direktor u svim preduzećima.

Koja je svrha osnivanja ovolikog broja firmi, niti čime se one bave nije poznato.

CAPITAL je pisao i da je prilikom osnivanja svog desetog biznisa pokušao da iskoristi ime Republika Srpska, što mu sud nije dozvolio.

On je firmu planirao nazvati “Central Gold refinery of Republic Srpska“ ili prevedeno „Centralna rafinerija zlata RS“, ali ga je u tome spriječio Okružni privredni sud u Banjaluci, jer je za tako nešto potrebna dozvola nadležnih organa.

Naime, Zakonom o privrednim društvima, poslovno ime može da sadrži naziv Republike Srpske ili jedinice lokalne samouprave, kao i njihova obilježja ili oznake, uz prethodnu saglasnost vlasti.

To, ipak, nije spriječilo Krezića da osnuje desetu firmu sa potpuno drugim nazivom.

Novinar CAPITAL-a je pokušavao da pronađe sjedište Krezićevih firmi ili bilo kakav znak koji bi ukazao na njihovo postojanje, ali u tome nije uspio.

Za Krezića i njegove firmi nisu čuli ni preduzetnici u Jevrejskoj ulici.

Krezić je poznat po tome što je najavljivao milionske investicije u Hrvatskoj iz koje se naprasno povukao i već duže vrijeme je u Republici Srpskoj

On se u ranijem periodu pojavio u Koprivnici u Hrvatskoj gdje je najavio milionske investicije u biznis sa farmaceutskim preparatima, a koji je kasnije ubrzo propao.

Inače, hrvatski mediji su ranije pisali da je u ranijem periodu Koprivnicom u Hrvatskoj „poput bombe“ odjeknula vijest da je javnosti apsolutno nepoznati biznismen u preduzetničkoj zoni Dravska kupio zemljište za 3,8 miliona kuna. Pritom je obećao nove ultramoderne pogone za farmaceutske preparate na bazi kanabisa, koje će izgraditi u roku nekoliko mjeseci, obećao je i stotinjak novih radnih mjesta, ali i to da je to tek početak jedne lijepe priče, koja će, kako se tvrdilo, postati jedinstvena u Hrvatskoj.

Dvadesetak mjeseci kasnije pogona nema, nema ni novih radnih mjesta… Taj navodni preduzetnik Kristijan Krezić, kako su navodili hrvatski mediji, nestao je bez traga iz Hrvatske, a prema tadašnjem saznanju gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića on se nalazi u Banjaluci.

„Sa gospodinom Krezićem više ne kontaktiram, zadnji put vidjeli smo se kada smo potpisivali ugovor o pravu građenja, a kako sam načuo, on više nije u Hrvatskoj, već u Banja Luci – završio je Jakšić priču o Kreziću

Ko je on, zašto je došao, šta je tačno htio napraviti i kakve su mu bile namjere malo ko zna u Koprivnici, navodi se u tekstu portala epodravina i dodaje da su istražujući sudbinu navodnog preduzetnika Krezića naletjeli na, kako kažu, pomalo nevjerojatnu priču.

Naime, sličnu priču koprivničkoj taj biznismen, kako se navodi u teksu, pokušava provesti u glavnom gradu Republike Srpske.

Da stvar bude zanimljivija, Krezić je, kako stoji u teksu, tamo “zagrizao još veći kolač”, jer je taj biznis dogovarao direktno sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH.

Da je Krezić stigao do Dodika potvrdili su i naši izvori, koji navode da je on i jedan od sponzora KK Igokea, a često je i u zgradi Administrativnog centra Republike Srpske u Banjaluci, gdje je i snimljen njegov automobil kada dolazi zgradi Vlade Republike Srpske.

Portal Žurnal.info pisao je da Krezić namjerava da pokrene u Republici Srpskoj posao sa proizvodnjom medicinske marihuane, dok je narodni poslanik Nebojša Vukanović nedavno na sjednici Narodne skupštine RS rekao da ima informaciju da će Kristijan Krezić biti direktor Direkcije za investicije Srpske, čije osnivanje je najavila Vlada RS.

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here