30.7 C
Banja Luka

Ko je popularni Srbin sa 33% glasova kod Marin Le Pen

Kandidat francuskog ekstremno desnog Nacionalnog okupljanja Stefan Milošević osvojio je u svojoj izbornoj jedinici najviše glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj. Za Miloševića je na izborima 30. juna glasalo 33,01 odsto birača u departmanu Eson, koji pripada Pariškom regionu.

Milošević, po zanimanju inženjer, rođen je pre 37 godina u mestu Monžeron, nedaleko od Pariza, a politikom je počeo da se bavi 2017. godine kada je na parlamentarnim izborima bio kandidat desničarke partije „Gore, Francuska“. Kasnije se priključio pokretu „Ponovno osvajanje“, pod vodstvom ekstremnog desničara Erika Zemura.

– Pokret ‘Ponovno osvajanje’ napustio sam jer se nisam slagao sa njihovim ultraliberalnim ekonomskim programom. Poslije toga nisam imao šta drugo da uradim nego da se pridružim Nacionalnom okupljanju, koje je jedino sposobno da okupi desnicu – rekao je prošle godine u intervjuu za francuski dnevnik „Parizijen“.

U oktobru 2023. godine postao je predstavnik te partije u Esonu.

– Stefan Milošević je prava osoba na pravom mestu, koja će Nacionalno okupljanje dovesti na sam vrh – poručio je tada senator iz redova Nacionalnog okupljanja Emerik Diroks.

Ima dvojno državljanstvo

Govoreći o polemici zbog izjave jednog ekstremnog desničara da oni koji u Francuskoj imaju dvojno državljanstvo ne bi trebalo da obavljaju državne poslove, Milošević je rekao da ga se to lično tiče jer ima i srpsko državljanstvo – ali da razumije da neke poslove ne treba dati „bilo kome“.

– Mene lično se to tiče, ja sam rođen u Francuskoj, ali moji roditelji koji su takođe bili Francuzi, stranog su porijekla. Oni su mi omogućili da imam i srpsko državljanstvo – iako ga ne koristim. Potpuno razumijem da su rezervisani neki poslovi koji se tiču bezbijednosti zemlje… Dakle, logično je da ih ne možemo dati bilo kome… To su sve već objasnili Marin Le Pen i Žordan Bardela, koji su naglasili da se to tiče samo jednog malog broja zanimanja i da to ne bi imalo posljedice na 99,99 odsto ljudi koji u Francuskoj imaju dvostruko državljanstvo – rekao je Milošević za portal “mesinfos.fr”.

U prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj Nacionalno okupljanje osvojilo je najviše glasova (33,15 odsto), ljevičarski Novi narodni front dobio je 27,99, a Makronov Preporod 20,04 odsto glasova.

Još jedan ekstremni desničar porijeklom iz Srbije

Milošević je drugi ekstremni desničar poreklom iz Srbije, koji je u posljednje vrijeme ostvario uspjeh u Francuskoj.

Posle izbora za Evropski parlament, na kojima je francuska ekstremna desnica doživela trijumf sa 31,37 odsto glasova, Aleksandar Nikolić izabran je za jednog od poslanika koji će u tom tijelu predstavljati Nacionalno okupljanje Bardele i Le Pen.

(mesinfos.fr/N1Srbija) Foto: X

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here