Naslovna Najnovije KO JE UNIŠTIO SEVERNI TOK? Isplivali detalji

KO JE UNIŠTIO SEVERNI TOK? Isplivali detalji

0
Ronioci američke mornarice su prošlog leta postavili eksploziv ispod gasovoda Severni tok, koji su Norvežani aktivirali tri meseca kasnije, rekao je na svom sajtu novinar Simor Herš, dobitnik Pulicerove nagrade, pozivajući se na obavešteni izvor.

„Prošlog leta, mornarički ronioci, koji su delovali pod okriljem NATO vežbe poznate kao Baltops 22, postavili su daljinski aktivirane eksplozivne naprave koje su tri meseca kasnije uništile tri od četiri gasovoda Severni tok“, napisao je on.

Prema Heršovim rečima, avion norveške mornarice je 26. septembra ispustio sonarnu bovu, koja je aktivirala eksplozivne naprave.

Kako je novinar naglasio, američki predsednik DŽozef Bajden odlučio je da sabotira Severni tok posle devet meseci veoma tajnih diskusija unutar vašingtonske nacionalne bezbednosne zajednice.

„Tokom diskusija, glavno pitanje je bilo kako ne ostaviti dokaze“, tvrdi on.

Zamoljena za komentar, portparolka Bele kuće Adrijen Votson rekla je da je „ovo laž i potpuna izmišljotina“. A Tami Torp, portparol Centralne obaveštajne agencije, odgovorila je na isti način, rekao je Herš.

Takođe je dodao da je u organizovanje sabotaže umešan i savetnik za nacionalnu bezbednost DŽejk Saliven.

Američka mornarica je ponudila da koristi podmornicu za napad na Severne tokove, a Vazduhoplovstvo – je predloćilo bombe sa daljinskim detonatorom, naglasio je novinar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: