Naslovna Najnovije KO ODLAZI, A KO OSTAJE Lome se koplja oko fotelja budućih ministara...

KO ODLAZI, A KO OSTAJE Lome se koplja oko fotelja budućih ministara Srpske, a evo koja imena su u opticaju (FOTO)

0

Radovan Višković ostaje na čelu Vlade Republike Srpske i naredne dvije godine, i to je jedino za sada sigurno ime u budućem sazivu Vlade, dok se o imenima ministara za sada samo nagađa.

Novoizabrani predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik najavio je da će nova Vlada RS imati „znatan broj novih lica“, ali o imenima nije govorio.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

S druge strane, premijer Radovan Višković je poručio da bi nova Vlada RS trebala da bude formirana do 15. decembra, ali ni on nije pomenuo niti jedno ime.

Iako se o imenima budućih ministara za sada zvanično ne govori, u javnosti su se posljednjih dana pojavila brojna imena koja su u opticaju za budući saziv Vlade Srpske.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ono što se sigurno zna jeste da mnoge od aktuelnih ministara nećemo gledati u novom sazivu. Neki od njih su se sami izjasnili da nisu zainteresovani da ostanu u ministarskoj fotelji, dok su drugi „otpali“ sami po sebi.

Kako saznaje Srpskainfo, od aktuelnih ministara, čija imena se pominju kao moguća opcija da ostanu u Vladi Srpske i naredne dvije godine za sada su Alen Šeranić, Petar Đokić, Dragan Lukač, Anton Kasipović, Zora Vidović i Boris Pašalić.

Prema tvrdnjama našeg izvora, neki od njih možda neće ostati na čelu istog ministarstva već će biti imenovani za ministra u neko drugo ministarstvo, a neki možda na kraju „ispadnu iz igre“.

Naš izvor otkriva i da se aktuelni ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, Srđan Rajčević još ranije izjasnio da ne želi više biti ministar, a za fotelju u Vladi RS nije mnogo zainteresovan ni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Boris Pašalić.

On je, naime, osvojio poslanički mandat pa bi radije da naredne četiri godine bude u parlamentu Srpske i da obavlja svoj posao profesora na fakultetu.

Prema navodima našeg izvora SNSD bi u budućem sazivu Vlade Srpske, osim mjesta premijera, trebao da ima još sedam ili osam ministara, dok bi ostala mjesta trebalo da pripadnu koalicionim partnerima.

Prema sadašnjoj računici, ako se gleda po broju poslanika koje imaju u NSRS, SP i DEMOS bi dobili po dva ministarska mjesta, a po jedno US, DNS, NPS i SPS.

SNSD bi da zadrži ministarstvo pravde, ministarstvo finansija, ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

Kada je u pitanju MUP RS, za sada je u opticaju nekoliko imena.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Osim aktuelnog ministra Dragana Lukača, u „igri“ za tu fotelju su i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova, Darko Matijašević, ali i generalni sekretar Vlade RS, Siniša Karan, te direktor policije Srpske, Siniša Kostrešević.

Kao moguća nova ministarska lica u Vladi RS iz SNSD, o čemu je govorio i Dodik, pominju se aktuelni predsjednik Skupštine grada Banjaluka, Mladen Ilić i aktuelni potpredsjednik NSRS, Denis Šulić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Naš izvor otkriva da se trenutno vodi „mrtva trka“ i za fotelju prvog čovjeka NSRS i to između SP i US.

U slučaju ako fotelja predsjednika parlamenta Srpske pripadne SP, naš izvor tvrdi da partija Petra Đokića tada najvjerovatnije neće imati dva ministarska mjesta već samo jedno.

Isto tako, naš izvor tvrdi da US najvjerovatnije neće opet dobiti fotelju ministra prosvjete i kulture već će to mjesto pripasti nekom drugom iz koalicije.

Za mjesto ministra saobraćaja i veza RS, takođe, trenutno pretenduju dvije stranke – DEMOS i DNS, a ko će na kraju dobiti to mjesto ostaje da se vidi.

Prema nezvaničnim informacijama, neki od koalicionih partnera već su izašli sa svojim željama sprem Dodika, pa je tako lider US, Nenad Stevandić tražio mjesto prvog čovjeka NSRS ili ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Lider DEMOS, Nedeljko Čubrilović, osim fotelje ministra saobraćaja i veza RS, izrazio je želju da dobije i ministarstvo prosvjete i kulture RS, a u fotelju bi navodno trebala da zasjedne poslanica te stranke Spomenka Stevanović.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

S druge strane lider SP, Petar Đokić bi da ostane u fotelji ministra energetike i rudarstva RS te da njegova stranka dobije i ministarstvo trgovine i turizma. Ako ne to, Đokić bi onda da dobije fotelju prvog čovjeka NSRS i ministarstvo trgovine i turizma RS.

Sastanak vladajuće koalicije će najvjerovatnije biti održan sutra kada bi se možda moglo znati preciznije koja će tačno ministarstva dobiti koji koalicioni partner.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube