22.7 C
Banja Luka

Ko su Huti? Militanti u Jemenu pridružuju se sukobu Izraela i Hamasa (VIDEO)

Pokret Huti sa sjedištem u Jemenu pridružio se ratu Izraela i Hamasa, proširujući sukob na udaljenu stranu Bliskog istoka.

U ispaljivanju projektila na Izrael, pridružio se drugim militantnim grupama koje podržava Iran, uključujući Hezbolah, koji je razmjenjivao vatru s izraelskim snagama preko libanske granice.

Iako nije službeno priznata vlada Jemena, pokret Huti kontroliše značajan dio zemlje i njegova je uključenost protivna naporima Zapada da spriječi širenje borbi.

Gdje je Jemen? Država Bliskog istoka leži na najjužnijoj tački Arapskog poluostrva i dijeli granicu sa Saudijskom Arabijom na sjeveru i Omanom na istoku. Njegova obala nalazi se na južnom kraju Crvenog mora (Sueski kanal je na sjevernom kraju) i predstavlja strateški čvor za svjetski brodski promet i, što je najvažnije, saudijsku naftu.

Jemen je objavio rat Izraelu? Pokret Huti, koji kontroliše zapad Jemena, kaže da je u srijedu lansirao balističke i krstareće rakete na južni Izrael (AEDT). Izraelske odbrambene snage saopštile su da su presrele najmanje jedan projektil iz blizine Crvenog mora, zajedno s drugim „prijetnjama iz vazduha“. Vojni potparol Huta, Jaja Sare rekao je da stoji iza dva ranija incidenta, napada dronom 18. oktobra i tri krstareće rakete koje je američka mornarica presrela 19. oktobra.

Jemenski Huti pokret, a ne sam Jemen, zapravo je objavio rat Izraelu. Jemenska međunarodno priznata vlada, koju podržavaju saudijska i američka vlada, u građanskom je ratu s Hutima od 2014., iako se veći dio nasilja smirio tokom prošle godine usred „iza kulisa“ mirovnih pregovora između Huta i Saudijaca.

Zašto je Jemen uključen u sukob? Poput drugih militantnih grupa koje se uključuju u sukob Izraela i Hamasa, Hute podržava Iran i dio su njegove „Osovine otpora“.

Saree je rekao da je Izrael kriv za sukob u regiji i da će Huti nastaviti svoju umiješanost „sve dok izraelska agresija ne prestane“.

Mohanad Hage Ali iz Bliskoistočnog centra „Carnegie“ rekao je da je nekoliko napada Huta za sada „više vezano uz slanje poruka nego stvarnu vojnu prijetnju“.

„Rizik za Izrael bio bi ako dođe do sveobuhvatnog angažmana, s višestrukim ispaljivanjem raketa iz svih smjerova koji bi mogli nadjačati protivvazdušnu odbranu“, rekao je.

Ko su Huti? Pokret Huti, takođe poznat kao Ansar Alah (Božji pristalice), razvio se 1990-ih iz nezadovoljstva svrstavanjem jemenske vlade uz Saudijsku Arabiju i SAD. Pozicionirao se kao antiimperijalistička grupa protiv strane intervencije i kao snaga za ekonomski razvoj jemenskog naroda.

Slogan grupe glasi „Bog je velik, Smrt Americi, Smrt Izraelu, Prokletstvo nad Židovima, Pobjeda islamu“, nešto što tvrdi da nije doslovno, već simbolizuje njihovo protivljenje uplitanju tih zemalja.

Bila je uhapšena početkom 2000-ih zbog zabrinutosti zbog sve većeg uticaja i odgovorila je pobunama koje su postidile jemensku i saudijsku vojsku.

Grupa je ukorijenjena u zejdizmu, sekti šitskog islama koja čini oko 25 odsto stanovništva Jemena; ostatak zemlje pretežno čine suniti. Bliskoistočna politika se praktički može podijeliti na dvije glavne grane islama – šitsku i sunitsku – fokusirane oko glavnih igrača Irana (šita) i Saudijske Arabije (sunita).

Jesu li Huti povezani s Hamasom? Grupa je povezana s iranskom Osovinom otpora, neformalnom vojnom koalicijom fokusiranom na protivzapadne i protivizraelske namjere. Ostali učesnici uključuju militantnu grupu Hezbolah sa sjedištem u Libanu; Hamas i druge palestinske militantne grupe; sirijska vlada; Avganistan pod vođstvom talibana; i militantne grupe u Iraku. Većina ovih organizacija dijeli iransku vjeru u šitski islam.

Hamas, sunitska grupa, neobična je po tome što je prešla granicu između šita i sunita. To i nije toliko iznenađujuće s obzirom da je Saudijska Arabija dugo bila bliska sa Zapadom i čak je radila na normalizaciji veza s Izraelom. Huti su prvi put ukazali na vezu s Hamasom 2021. kada su predložili razmjenu saudijskih zatvorenika koje su držali za oslobađanje Palestinaca, prenosi „BrisbaneTimes„. Hamas je kasnije rukovodstvu Huta uručio „štit časti“ kao priznanje za podršku Palestincima.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here