Naslovna Najnovije Kod kuće hrabri, a vani ponizni: Kako političari u BiH reaguju na...

Kod kuće hrabri, a vani ponizni: Kako političari u BiH reaguju na sankcije ili prijetnju sankcijama

0

Moramo poštovati pravila. Mi ćemo se pripremati narednih 150 dana i radićemo sve da dobijemo te izbore, izjavio je lider HDZ BiH, Dragan Čović.

Tako je Čović, za svega nekoliko časova, u mnogome ublažio retoriku u vezi sa odlukom CIK BiH da za 2. oktobar raspiše opšte izbore.

Dan ranije, Čović je pisao međunarodnoj zajednici i zaprijetio da će HNS „pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma“, zbog toga što su izbori rapisani, a da prije toga nije izmijenjen Izborni zakon BiH na način da Hrvatima garantuje legitimno političko predstavljanje.

Istina, u intervjuu za hrvatski RTL, Čović je i dalje govorio o zaključcima HNS, ali je naglasio: „Kako će konačno izgledati taj koncept naše reorganizacije i institucionalne i teritorijalne, to je pitanje dogovora koji ćemo raditi unutar HNS“.

FOTO: HRVATSKI NARODNI SABOR BIH/FACEBOOK/SCREENSHOT

Slučajno ili ne, između dva Čovićeva stava uslijedila je reakcija Britanske ambasade u BiH koja mu je zaprijetila sankcijama. Vjerovatno istim onim koje je Velika Britanija uvela Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, zabranivši im putovanje i posjedovanje imovine u Velikoj Britaniji.

Tim povodom istraživali smo na koji način sankcije, ili prijetnje sankcijama, djeluju na političare u BiH? Na listama su, osim pomenutih, još i Nikola Špirić (SNSD), Mirsad Kukić (PDA), Asim Sarajlić (SDA), Gordana Tadić – bivši glavni tužilac Tužilaštva BiH, Milan Tegeltija – bivši predsjednik VSTS BiH i sadašnji savjetnik Milorada Dodika…

Kukić je odmah podnio ostavku na mjesto predsjednika stranke jer navodno nije želio da ona trpi zbog njega. Iz istog razloga, Sarajlić je podnio ostavku na funkcije u PS BiH. Tadićeva, pošto je već smijenjena, nije mogla da podnese ostavku, ali je poručila da je vrlo razočarana jer je „čitav život radila pošteno“.

Kada je reč o Dodiku i krugu političara oko njega, stav je da ih sankcije neće spriječiti da nastave odbranu interesa Republike Srpske.

Međutim, činjenica je da je Dodik „prolongirao“ vraćanje nadležnost Srpske, zbog kojih je i dospio u drugi krug sankcija. Istina, nikada nije rečeno da je to zbog sankcionisanja, nego na nagovor predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: