Naslovna Izdvajamo KOMŠIĆ šokirao Mijatovića, obradovao Vukana: DF spreman da prati SDP ako glasa...

KOMŠIĆ šokirao Mijatovića, obradovao Vukana: DF spreman da prati SDP ako glasa za OPOZICIJU U NSRS, i onemogući Dodiku Vijeće ministara

0

Ko će biti vlast na državnom niovu iz Republike Srpske uveliko zavisi od broja delegata u državnom Domu naroda. Nije isključeno i da SNSD bude zaobilazan, a mehanizam je u broju delegata.

SNSD će u državnom Domu naroda imati sigurna tri delegata, a opozicija (SDS i PDP) sigurnog jednog. Borba za petog delegata uveliko zavisi od stava Pokreta za državu. Ukoliko pet poslanika iz tog bloka postigne saglasnost sa PDP-om i SDS-om, onda bi opozicija iz Republike Srpske mogla imati dvojicu u državnom Domu naroda, što bi bilo dovoljno da se SNSD i zaobiđe kao vlast.

Naravno, posebna je tema kako će na takav potez i sklapanje državne vlasti reagovati HDZ, koji je u čvrstom bloku sa SNSD-om.

U Pokretu za državu SDP ima dva poslanika, SDA jednog, DF jednog i Bh. zeleni jednog.

Predsjednik Demokratske fronte i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je za Klix.ba proces izbora delegata iz reda Srba u Narodnoj skupštini RS-a za Dom naroda BiH.

„S obzirom na to da je SDP-ov potpredsjednik kandidat za Dom naroda, te da SDP ima najviše poslanika u klubu Pokreta za državu, DF će pratiti odluku SDP-a o tome kako će glasati na NSRS o imenovanju delegata. Ako je SDP spreman da podrži opozicionog delegata i na taj način otvori mogućnost formiranja Vijeća ministara bez SNSD-a, DF je još spremniji da prati SDP“, rekao je Komšić za Klix.ba.

Sada je slika malo jasnija pa je loptica na neki način prebačena u dvorište SDP-a koji može prelomiti, da li glasati za svog kandidata (Vojin Mijatović), čije su šanse male i tako omogućiti SNSD-u izbor četvrtog delegata ili pronaći dogovor sa PDP-om i SNSD-om i izbaciti SNSD iz državne vlasti.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube