20.7 C
Banja Luka

Konaković, Čović, Nikšić i Kojović stigli na sastanak sa Dodikom

Elmedin Konaković, lider stranke Narod i Pravda, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, te Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH i Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke, stigli su na sastanak u Istočno Sarajevo sa Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske, na čiji poziv se sastanak i organizuje.

Kako je ranije najavio Dodik, očekuje da se riješi problem zastoja u radu Doma naroda, ali i Centralne izborne komisije BiH.

Poručio je i kako će se „u još jednom pokušaju dati šansa evropskom putu BiH“.

Dodik je ranije rekao i kako je ovo zadnji pokušaj stabilizacije „prije nego što bi se to partnerstvo moglo raspasti“.

„Dakle, očekujemo da riješimo probleme zastoja u radu Doma naroda, koji je blokiran od strane Bošnjaka koji su napustili i time blokirali rad Doma naroda. Da riješimo pitanje visokog predstavnika i njegovih odluka, da ih suspendujemo, i da se dogovorimo da u što hitnijem roku, a to je već moguće sutra, na Predstavničkom domu donesemo zakon o izborima, koji bi utvrdio sve ono što je normalno za jednu zemlju, a to su tehnički nivoi“, pojasnio je.

Poručio je kako se Centralna izborna komisija mora razvlastiti.

„Moraju se racionalizovati troškovi u vezi s izborima i mora se osigurati da zastupljenost naroda, konstitutivnih naroda, bude vidljiva u izbornim komisijama, kako to predviđaju Ustav i zakon. Očekujem da ćemo sve to razmatrati danas na sastanku. Ukoliko ne bude dogovora, više nisam siguran koliko to partnerstvo ima smisla. Nakon nekoliko dogovora i onoga što su razvalili stranci, prije svega američki ambasador Murphy, blokiran je kompletan evropski put“, mišljenja je Dodik.

kliks

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here