Naslovna Izdvajamo KOROTČENKO UPOZORIO: B61-13 je signal nuklearnog rata

KOROTČENKO UPOZORIO: B61-13 je signal nuklearnog rata

0
Korotčenko je izneo ozbiljno upozorenje. SAD modernizuju nuklearnu bombu B61.

Sjedinjene Države su odlučile da modernizuju svoju glavnu termonuklearnu bombu B61, saopštio je Pentagon.

Precizirao je da će slobodnopadajuće B61 biti usavršene do modifikacije B61-13.

Takođe: da će B61-13 zameniti deo B61-7, da će imati sličnu razornu moć, ali bolje pokazatelje bezbednosti i preciznosti. Odnosno, da će se po njima izjednačiti sa prethodnom modifikacijom B61-12.

Pentagon je naglasio da odluka o modernizaciji nije reakcija na bilo koje međunarodne događaje, već da „odražava procenu razvoja bezbednosne situacije u svetu“.

Bomba B61 je u upotrebi u američkoj vojsci od 1968. godine.

NJenu poslednju modifikaciju – B61-12 – mogu nositi strateški bombarderi B2, lovci-bombarderi F-15, F-16, PA-200 Tornado, kao i F-35, B -21, F/A-18F“.

Glavni urednik ruskog specijalizovanog magazina „Nacionalna odbrana“ Igor Korotčenko ovim povodom je ukazao i upozorio:

„Planovi Vašingtona za modernizaciju atomske bombe B61 izneti su u kontekstu tekućeg sukoba u Ukrajini i signal su da SAD razmatraju mogućnost nuklearnog rata sa Rusijom u Evropi. Modernizacija B61 očito ima za cilj da poveća fleksibilnost nuklearnog odgovora i da poboljša te projektile“.

Korotčenko je saopštenje Pentagona povezao sa nedavnom vežbom NATO Stadfast Noon, koja je bila u funkciji pripreme štabova i aviona NATO-a za izvođenje borbenih zadataka.

„Moskva na pojavu B61-13 treba da odgovori revidiranjem nekih odredbi svoje vojne doktrine. U delu koji se odnosi na taktičko nuklearno oružje. To treba prilagoditi novim vojno-političkim realnostima“, uveren je Korotčenko.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube