Naslovna Politika Košarac: Političko Sarajevo da prestane da sije mržnju i unosi strah među...

Košarac: Političko Sarajevo da prestane da sije mržnju i unosi strah među građane

0

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac oštro je osudio ratnohuškačku retoriku predstavnika političkog Sarajeva i dijela javnosti u Federaciji BiH, te odbacio optužbe da su Republika Srpska i njeni zvaničnici destabilizujući faktor u zemlji.

“Učestale optužbe da Republika Srpska proizvodi bezbjednosnu krizu nisu ništa drugo nego podmukla podvala sarajevske političke čaršije i njenih mentora iz dijela međunarodne zajednice. Političko Sarajevo, prepoznato kao falsifikator istorije, danas je postalo rekorder u podvalama”, poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je naglasio da sukobe i krize prizivaju sljedbenici ratne politike Alije Izetbegovića i sarajevski ratni kadar, pri čemu paradoksalno i licemjerno optužuju Republiku Srpsku za destabilizaciju.

Košarac je dodao da takav kadar svakodnevno truje javni prostor ratnohuščakčom retorikom, šire mržnju, laži i dezinformacije.

“Zabrinjavajuće su poruke koje u proteklom periodu čujemo iz političkog Sarajeva. Svjesni smo provokacija i incidenata, posebno onih koje proizvode na terotoriji Republike Srpske, poput paljenja zastava, razbijanja spomen ploča i slično, ali nećemo nasjesti na njih. Time se bave nadležne institucije Republike Srpske na odgovoran način i u skladu sa zakonskim rješenjima”, dodao je Košarac.

On je potcrtao da niko u Republici Srpskoj ne spominje rat, jer sukob bilo koje vrste nije opcija.

“Zašto politički predstavnici iz FBiH jasno ne iznesu stav o tome da sukobi nisu opcija?! Oni licemjerno optužuju Republiku Srpsku, dok istovremeno rade na mobilizaciji pojedinih struktura u FBiH koje zagovaraju rat, o čemu najbolje svjedoče ratni pokliči iz Bužima, prijetnje, javni istupi ratnog kadra i paravojnih uniformisanih jedinica”, naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, krajnje je vrijeme da političko Sarajevo prestane da sije mržnju i unosi strah među građane Republike Srpske i Federacije BiH.

Košarac se posebno osvrnuo na, kako je naveo, nepotrebnu hajku političkog Sarajeva na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, posebno nakon obilježavanja 9. januara, Dana Republike Srpske.

“Republika Srpska je ponosna na svoju policiju, koja profesionalno radi svoj posao i štiti sve građane Republike Srpske i njihovu imovinu, bez obzira na to da li su u pitanju Srbi, Hrvati ili Bošnjaci”, dodao je Košarac.

On je naglasio da institucije Republike Srpske i njeni politički zvaničnici vode politiku mira, politiku povratka u ustavni okvir i vraćanja oduzetnih nadležnosti Republici Srpskoj.

“Naša politika nije konflikt niti da naškodimo bilo kome, već da očuvamo ustavni kapacitet Republike Srpske i da je svakodnevno unapređujemo i razvijamo”, poručio je Košarac.

On je istakao da bošnjačke političke predstavnike treba da zabrine činjenica da druga dva naroda, Srbi i Hrvati, nisu zadovoljni stanjem i odnosima u BiH.

“Republika Srpska definitivno nije ta koja ima problem sa poštovanjem Ustava i nadležnosti, te sa onim što pripada Srbima, Hrvatima i Bošnjacima. Opredijeljeni smo da se u mirnoj demokratskoj atmosferi razvijaju i Republika Srpska i FBiH, pri čemu nemamo problem s tim da se radujemo uspjesima FBiH. S druge strane, svjedoci smo da politika iz FBiH više nego često usporava razvoj Republike Srpske”, naveo je Košarac.

SRNA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: