23.7 C
Banja Luka

Košarac „uhljebljava“ nove ljude u komisiju za Trgovsku goru i „upumpava“ milion KM

Nakon više od tri godine od kada je Savjet ministara BiH donio odluku o formiranju ekspertnog tima za slućaj odlagališta radioaktivnog otpada „Trgovska gora“, kako saznaje Fokus, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH predložilo je proširenje ovog tima i to za 13 osoba!

Za ovu svrhu, odnosno za potrebe troškova prevoza članova grupe, zatim smještaja, eventualnog organizovanja okruglih stolova, Ministarstvo na čelu sa Stašom Košarcem predlaže da se iz budžeta u 2024. godini izdvoji milion KM!

Pri tome je navedeno da je iz budžeta u ovoj godini već izdvojeno pola miliona KM.

„Opravdana potreba“

Pri tome je Bosna i Hercegovina u diplomatskim i svakim drugim aktivnostima, kada je riječ o sprječavanju Hrvatske da na pomenutoj lokaciji na granici sa BiH  napravi nuklearno odlagalište, objektivno rečeno, postigla nula posto! I to nakon tri godine „pravne borbe“.

Pomenutim prijedlogom odluke, ekspertni tim, između ostalog, proširuje se sa Borislavom Bojićem, savjetnikom Staše Košarca, zatim sa Milicom Đorđević, Tihomirom Predić, Snježanom Cvijić Amulić, Darkom Borojevićem, Alojzom Filipovićem, Đenanom Vukotićem, Damirom Behlulovićem, Almirom Biejdićem, Amrom Krehić, Merimom Trako, te Ajlom Rizvanbegović-Rizvanović.

U obrazloženju je navedeno kako su članovi Ekspertnog, kao i Pravnog tima koji je takođe formiran u oktobru 2020. godine na sastanku 24. jula zaključili da postoji opravdana potreba za proširenje tima „uzimajući u obzir potrebu za koordinacijom između oba time, te Koordinacijskog tijela“.

Inače, navedeni timovi, koji su formirani u 2020. godini već su brojali po 22 odnosno po sedam članova. Košarac je još u januaru 2021. godine najavio da će BiH tražiti pravnu zaštitu ukoliko Hrvatska nastavi potencirati izgradnju odlagališta.

Hrvatska do danas neometano radi na obezbjeđivanju uslova za navedeno odlagalište, dok vlasti BiH ništa ne čine na podnošenju tužbe. Pomenuti savjetnik Košarca je ljetos izjavio da za tako nešto, ipak, nema pravnog osnova.

Potrebno je naglasiti da će od posljedica odlaganja nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori biti ugroženo zdravlja stanovnika u 13 opština u BiH u slivu rijeke Une, odnosno riječ je o 222.319 stanovnika koji žive na tom području.

U međuvremenu je, prema posljednjim informacijama iz Hrvatske, počelo geodetsko snimanje lokacije na Trgovskoj gori za smještaj centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada radi pripreme idejnog i glavnog projekta, te dobijanja lokacijske i građevinske dozvole.

(Fokus)  Foto:Pixesll

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here