22.7 C
Banja Luka

Zalužni od Pentagona tražio 17 miliona granata i 400 milijardi dolara?!

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni zatražio je od američkog ministra odbrane Lojda Ostina 17 miliona granata i od 350 do 400 milijardi dolara za „deokupaciju Ukrajine“, piše „Ukrajinska pravda“, pozivajući se na izvor upoznat sa sadržajem pregovora tokom nedavne posjete šefa Pentagona Kijevu.

Američkom gostu su ukazali na pomenute planove i računice na duge staze Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

„Ostinu je rečeno da je zemlji potrebno 17 miliona granata. Bio je, blago rečeno, iznenađen, jer cijeli svijet ne može da prikupi toliko granata“, precizira izvor.

Osim toga, Zalužni se navodno požalio Ostinu na miješanje kancelarije ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog u komandu i kontrolu vojske.

Ranije je šefica Еvropske komisije Ursula Fon der Lajen priznala da Еvropska unija nije u stanju da ispuni svoj plan da proizvede milion granata 2023. godine, ali je obećala da će 2024. godine ЕU sigurno da poveća proizvodnju na milion godišnje.

Ostin je dao slična obećanja, rekavši da je Vašington povećao finansiranje proizvodnje municije za 50 odsto. Međutim, kako je prenijela američka TV mreža Еj-Bi-Si, američke isporuke artiljerijskih granata Ukrajini smanjene su za „više od 30 odsto“ od početka palestinsko-izraelskog sukoba, prenosi RT Balkan.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here