Naslovna Najnovije „Kosovo je Albanija“ u rodnom selu kneza Lazara

„Kosovo je Albanija“ u rodnom selu kneza Lazara

0

Grafiti „UČK“, „Kosovo je Albanija“ i „Adem Jašari“ ispisani su u opštini Ranilug, u selu Prilepac, rodnom mestu srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju navode da su grafiti ispisani na mestu koje vodi ka spomen-ploči knezu Lazaru, a koju su huligani lomili već nekoliko puta, pa je meštani postavljaju samo uoči obeležavanja Vidovdana i isti dan je skidaju i sklanjaju.

„Jasno je da ovo spomen-mesto ima veliki istorijski i emotivni značaj za Srbe na Kosovu i Metohiji, te ovakvo skrnavljenje od strane albanskih ekstremista šalje jasnu poruku verske i nacionalne mržnje i nepoštovanja srpskih svetih mesta“, navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ističu da je poštovanje verskih objekata i mesta znamenja jednog naroda civilizacijska tekovina i preduslov za toleranciju i miran suživot.

„Broj incidenata, među kojima su brojni slučajevi ispisivanja grafita koji slave ovu terorističku organizaciju, intenzivirao se ove godine, na šta Kancelarija za Kosovo i Metohiju uporno ukazuje, a o čemu obaveštava i sve međunarodne organizacije koje deluju na terenu, kao i zvaničnike u Briselu“, piše u saopštenju.

Iz Kancelarije apeluju na sve međunarodne organizacije, koje su u obavezi da osiguraju bezbednost srpskog naroda na KiM, da pojačaju svoje prisustvo, posebno u mešovitim sredinama kako bi se ovakvim provokacijama stalo na put, a srpskom narodu omogućio miran život.

Slučaj je prijavljen policiji i Kancelarija za Kosovo i Metohiju traži da se počinioci ovog ekstremističkog čina, ali i drugih incidenata usmerenih prema srpskom narodu i svetinjama u pokrajini, uhapse i adekvatno sankcionišu.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: