Naslovna Republika Srpska Borci Srpske: Smjena Savčića ili masovni protesti

Borci Srpske: Smjena Savčića ili masovni protesti

0

Predsjednici pet gradskih i 28 opštinskih boračkih organizacija zatražili su smjenu predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske Milomira Savčića. Među zahtjevima koje su dostavili nadležnim institucijama nalazi se i inicijativa za zakazivanje tematske sjednice Narodne skupštine RS. Rok za ispunjavanje njihovih zahtjeva je 15. avgust.

U nekoliko zaključaka koje su predstavili članovi gradskih i opštinskih boračkih organizacija svrstane su sve primjedbe koje imaju na rad Boračke organizacije RS. Sa namjerom unapređenja materijalnog položaja traže sazivanje tematske sjednice NS RS.

Zahtijevaju i  sazivanje vanredne sjednice Skupštine BORS-a, ili donošenje odluke o raspisivanju i provođenju vanrednih izbora kako bi izabrali novo rukovodstvo koje će se više boriti za njihova prava.

Sve navedeno, dostavili su nadležnim institucijama. Strpljenja za odgovore imaće do 15. avgusta.

„U protivnom ćemo se odlučiti na radikalnije mjere, to znači, da li okupljanja, da li blokada putnih komunikacija, da li okupljanja u određenim boračkim organizacijama  ili direktno odmah u Banjaluci. O tome će odlučiti koordinaciono tijelo ovih 32 organizacije. Iskreno se nadam da će vlasti  koje nisu imale sluha do sada, da odgovore na naše zahtjeve, da će upriličiti jedan prijem za predstavnike ovih organizacija“-navodi predsjednik Boračke organizacije Banjaluka Goran Rogić.

Ogorčeni su zbog podjela unutar BORS-a. Jedinstvo koje je postojalo tokom rata je narušeno, a još više je, kažu, ugroženo nelegalnom smjenom pojedinih predsjednika organa BORS-a. Među smijenjenima je i predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida Radan Ostojić.

„Jedini razlog za moju smjenu je što nisam htio da budem ničiji poltron. Nikada neću prihvatiti da poslije 26 godina poslije rata imamo na Birou 1.600 djece poginulih boraca koji još uvijek nisu našli posao, da imamo preko 10.000 nezaposlenih demobilisanih boraca koji nemaju od čega da žive. Neću nikada prihvatiti sistem vrijednosti koji je prisutan u ovom državi da jedan mjesec učešća u ratu pod kišom granata, u snijegu, mrazu vrijednuje se sa 1,60 KM, dok se mjesto političkih funkcija vrijednuje sa tri, četiri ili pet hiljada maraka. Neću nikada prihvatiti da jedna noga izgubljena u ratu vrijedi 400 KM“- poručuje Ostojić.

Ističu da borci zahvaljujući svojim zaslugama zaslužuju da budu privilegovana, a ne socijalna kategorija.  Za sve krive predsjednika BORS-a Milomira Savčića zbog čega smatraju da je vrijeme da ode sa te funkcije.

„ Jedan čovjek koji je ne znam kako došao na vrh Boračke organizacije zbog svoje lične sujete, želja, doveo u situaciju da je razbio Boračku organizaciju, da je podijelio borce, da je natjerao čestite ljude da se bore da dokažu šta je Boračka organizacija, da je vrate u okvire, umjesto da se bore za položaj svojih kategorija koje su na marginama društva“ – navodi predsjednik Boračke organizacije Gradiška Milovan Gagić.

U Banjaluci će se sutra održati sjednica Predsjedništva Skupštine Boračke organizacije Republike Srpske, na koju se zbog navedenih stavova neće odazvati predsjednici 5 gradskih i 28 opštinskih organizacija.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: