Naslovna Region Kosovska policija upala u apoteke, lijekove iznosili u džakovima

Kosovska policija upala u apoteke, lijekove iznosili u džakovima

0

Službenici kosovske policije i carine oduzeli su u dvjema apotekama u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici veću količinu lijekova i drugih medikamenata u vrijednosti od nekoliko hiljada evra. Srpska lista ukazuje da Priština nastavlja politiku uskraćivanja prava na liječenje, ali i svih ostalih prava.

U odvojenim akcijama službenici policije i carine zadržali su se oko tri sata u apotekama, potvrdili su RTS-u očevici.

Kako navode, iz privatne apoteke “Oreol“ u Mitrovici iznijeli su najmanje deset džakova lijekova.

“Skidali su sa rafova sve što su mogli“, kažu očevici, prenosi RTS.

Zaplijenjena roba odnesena je na carinski terminal u južni dio Kosovske Mitrovice.

Iz policije su potvrdili da su iz carine tražili njihovu asistenciju prilikom provjere apoteka, kako bi se utvrdilo da li se u njima prodaju lijekovi bez papira i porijekla.

Kancelarija za KiM: Kurti stvara nepodnošljive uslove života za Srbe

Povodom današnjeg upada u apoteke, Kancelarija za KiM je saopštila da se time onemogućava ionako otežan pristup lijekovima, kao i njihovo snabdjevanje na sjeveru pokrajine. Ističu da je to problem koji pogađa sve kategorije stanovništva.

„Ovo je još jedan pokazatelj da umesto deeskalacije, Kurti svakodnevno povlači nove eskalatorne poteze na severu KiM, posebno kako bi život Srbima učinio nemogućim i tako ih naterao da napuste svoja vekovna ognjišta“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da nakon izazivanja humanitarne katastrofe ukidanjem dinara i dinarskog platnog prometa na Kosovu i Metohiji, Kurti sada srpski narod na sjeveru KiM želi da ostavi i bez neophodnih lijekova i time stvori nepodnošljive uslove života srpskom narodu, što je činio i prethodne dvije godine, braneći bolnicama da se snabdiju lijekovima.

„Dok se Kurtijevi stranački kandidati bave trgovinom ljudima, narkoticima i drugim teškim krivičnim delima, dotle Kurti, da bi zamaskirao svoja nedela, sprovodi lov na lekove i istovremeno devet meseci brani ulaz srpske robe na prostor Kosova i Metohije“, navela je Kancelarija u saopštenju.

Srpska lista saopštila je da je režim iz Prištine, upadom u apoteke na sjeveru KiM uskratio lijekove djeci, starima i svima onima kojima su potrebni medikamenti, nastavio politiku uskraćivanja prava na liječenje, kao i svih ostalih prava za Srbe na KiM.

Kako se navodi prištinski režim na čelu sa Aljbinom Kurtijem je, ohrabren pasivnošću međunarodne zajednice po pitanju ukidanja dinara i zabrane ulaska srpske robe na Kosovu i Metohiji, danas oduzeo i lijekove čime je ispunio sve uslove za izazivanje himanitarne katastrofe u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji pred očima čitavog svijeta.

Srpska lista podsjeća da su kupci u tim apotekama bili svi građani bez obzira na nacionalnost i da je hiljade srpske, ali i albanske, bošnjačke, romske, goranske i druge djece izlečeno lijekovima iz tih apoteka.

„Ako znamo da je proleće period u godini kada su respiratorni virusi najprisutniji među starima i dečjom populacijom, nakon ove akcije očuvanje zdravlja i lečenje se ugrožava za najranjivije kategorije stanovništva. I to nije slučajno, već namerno i smišljeno uskraćivanje prava i dodatna eskalacija situacije na terenu“, navela je Srpska lista.

Imajući u vidu da svih ovih godina ništa nije učinio pozitivno za građane na ovim prostorima, da nije otvorio nijednu fabriku, auto-put, ostalo mu je, dodaje se, da u izbornoj godini sada svojim glasačima svakodnevno servira mržnju prema Srbima i svemu što je srpsko.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: