Naslovna Izdvajamo Kovačević: Porazili smo DPS, narodna volja se mora poštovati, nema prepreka da...

Kovačević: Porazili smo DPS, narodna volja se mora poštovati, nema prepreka da budem gradonačelnik!

Nakon istorijske pobjede na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine, opozicija je, posle dvadeset godina, razvlastila DPS i u Nikšiću.

Uprkos neprečišćenom biračkom spisku, nezapamćenom pritisku režima na građane i brojnim neregularnostima koje su sprovodili aktivisti DPS-a, opozicija je odnijela pobjedu.

Podsjetimo, na osnovu sto odsto obrađenog biračkog tijela, CeMI je objavio rezultate prema kojima je koalicija „Za budućnost Nikšića“ osvojila 25,9% „Mir je naša nacija“ 23,2%, Crno na bijelo 4,5%, Narodni pokret 3,3%. S druge strane, „Evropski tim za Nikšić“ osvojio je 40,4%, dok je Socijaldemokratska partija (SDP) ostala ispod cenzusa, čime je svaka mogućnost da DPS osvoji još jedan mandat za vođenje opštinom Nikšić prestala da postoji.

Tim povodom razgovarali smo sa Markom Kovačevićem – nosiocem pobjedničke liste ZBNK koja je osvojila 11 mandata, čime je kandidovan za budućeg predsjednika Opštine.

Kovačević je rekao da je ZBNK ispunila svoja dva osnovna cilja koja su zacrtali pred izbore.

„Kada smo ušli u ovu izbornu trku postavili smo dva osnovna cilja: da porazimo DPS i da budemo okosnica nove vladajuće većine. Zahvaljujući građanima Nikšića i velikom broju naših aktivista koji su radili danonoćno, trpjeli pritiske sa svih strana, dobijali čak i batine, sa ponosom kažemo da smo uspjeli. Dvadeset godina Đukanovićeve neprikosnovenosti u Nikšiću ostavilo je razorne efekte po ovaj grad. Nikšić je rodni grad šefa DPS-a i svjedok njegove užasne politike, zbog čega se svojski potrudio da pomrsi račune opoziciji, ali u tome smo ih spriječili“, poručio je Kovačević za IN4S.

On je podsjetio i na jedan interesantan datum koji se poklopio sa izbornom pobjedom u Nikšiću.

„Interesantno, izborna pobjeda je došla tačno na četvrtu godišnjicu početka montiranog sudskog procesa protiv lidera Demokratskog fronta, što na neki način predstavlja dodatnu satisfakciju svima nama, imajući u vidu kakvom su maltretiranju bili izloženi i sa koliko beskrupuloznosti i, usudiću se da kažem žara, je DPS preko svojih poluga u tužilaštvu i sudstvu pristupio namjeri da diskredituje i uništi svoje najveće političke protivnike“, saopštio je on.

Na naše pitanje da prokomentariše jučerašnji poziv na sastanak Momu Koprivici i Tatjani Đurišić-Bečanović, ponudivši im da u što skorijem roku formiraju vlast, te da li očekuje podršku za izbor na funkciju predsjednika Opštine, imajući u vidu da su poslanici DF-a glasali Aleksu Bečića za predsjednika Skupštine, uprkos slabijem izbornom rezultatu koalicije Mir je naša nacija u odnosu na Demokratski front, Kovačević je rekao da je to učinio zbog urgentnosti situacije u Nikšiću, kao i da vjeruje u podršku koalicionih partnera.

„Naravno, ne vidim razlog zbog čega bi moje kolege uopšte dovodile u pitanje izbornu volju građana Nikšića. Koalicija ZBNK je sa 11 mandata potvrdila da predstavlja najjači politički subjekat buduće lokalne uprave. S druge strane, koalicija Mir je naša nacija je naš prirodan partner i nemam uopšte sumnju da će tako i biti, tim prije što već imamo jasno uspostavljenu praksu o raspodjeli funkcija u opštinama u kojima zajednički vladamo. Nakon parlamentarnih izbora upravo glasovima DF-a gospodin Bečić je izabran za predsjednika Skupštine. Time smo, po ko zna koji put, dokazali da u našim redovima ne postoji ni promil potrebe za međustranačkim nadgornjavanjima, te da je interes naroda Crne Gore svetinja. U konkretnom slučaju bilo je neophodno što prije konstituisati parlamentarnu većinu, prvenstveno zbog odstranjivanja nepravde koja je kroz slovo sramnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti dovela Crnu Goru u neviđenu tenziju.

Ovoga puta pred sobom imamo Nikšić koji je decenijama unazad bio izložen industrijskoj, kulturnoj, političkoj i svakoj drugoj pohari. Nemamo vremena za čekanje, obećali smo građanima da ćemo zasukati rukave i to obećanje moramo ispuniti. Ne smijemo dozvoliti da građane držimo u neizvjesnosti kao što je ti bio slučaj sa Budvom, gdje su bili potrebni mjeseci da se konačno uvaži izborni rezultat“, poručio je Kovačević i dodao da, što se tiče kolega iz koalicije Crno na bijelo, u predizbornoj kampanji je u više navrata isticao da će ispoštovati i one građane koji su svoje povjerenje dali upravo njima, te da će ponuditi i njih da budu ravnopravan i uvažen činilac nove vlasti, čime bi se, kako je istakao, u potpunosti uvažio izborni rezultat i međukoalicioni dogovor od 30. avgusta.

Na naše pitanje da kaže ko je, zapravo, Marko Kovačević, imajući u vidu određene natpise u medijima koji su u službi bivšeg režima, a koji su pokušali da ga, na krajnje primitivan način, diskredituju zbog toga što se nacionalno izjašnjava kao Srbin, on je odgovorio na sljedeći način:

„Nekoliko puta sam rekao da sam sin svoga oca i otac svoga sina. Po vokaciji sam pravnik, politikom se aktivno bavim više od 10 godina. Što se tiče takvih medijskih natpisa, odgovoriću kratko: Da, Srbin sam. Takođe, poslužiću se i onom čuvenom sentencom velikog vladike Njegoša koji je svima nama ispisao ličnu kartu i popisni listić prije skoro dva vijeka: „Srpski pišem, srpski zborim, svakom gromko govorim“. Nezahvalno je pričati o sebi, ali ljudi koji me dobro poznaju odlično znaju da sam maksimalno i savjesno predan svakom poslu kojeg se poduhvatim“, zaključio je u intervjuu za IN4S Marko Kovačević koji je najavio i odlične rezultate na predstojećim lokalnim izborima u Herceg Novom i ostalim crnogorskim opštinama.

Izvor: IN4S