Naslovna Izdvajamo Kovačević: Šmit je gost u BiH i Dodik se neće sastati s...

Kovačević: Šmit je gost u BiH i Dodik se neće sastati s njim

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik neće se sastati sa Kristijanom Šmitom, jer on nije visoki predstavnik, nego gost u BiH, izjavio je savjetnik za unutrašnju politiku srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

Kovačević je rekao da je Šmit čovjek koji iza sebe ima zavidnu političku karijeru u Njemačkoj, ali da on nije visoki predstavnik, te da u tom kontekstu ne može ni biti sastanka s njim.

„Mi se trudimo da poštujemo Dejtonski sporazum. Jedino što je relevantno u Dejtonskom sporazumu jeste Aneks 10 koji jasno predviđa na koji način se bira visoki predstavnik u BiH“, podsjetio je Kovačević i dodao da to u slučaju Šmita nije ispoštovano, jer je njega „izabralo neko tijelo, koje se zove PIK“, ali to tijelo u Aneksu 10 ne postoji.

Kovačević je naglasio da je posljednji visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, jer za Šmita nije donesena nikakva rezolucija u Savjetu bezbjednosti UN i nije potvrđeno njegovo takozvano imenovanje u Savjetu bezbjednosti UN.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH je ponovio da se Dodik neće sastati sa Šmitom u svojstvu visokog predstavnika, te da ne isključuje mogućnost da se negdje slučajno sretnu.

„Ako se (Dodik) igdje sretne slučajno sa Šmitom, mogu sa sigurnošću da pretpostavim da će prvo da mu kaže da on nije visoki predstavnik u BiH“, rekao je Kovačević za Televiziju „N1“.

Kovačević je pojasnio da Dodikova odluka da se sutra sastane sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom nije protivna zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

On je naveo da su zaključci svih parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj jasni, te da u njima ne postoje uslovi da predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH donose odluke, osim u slučaju odluke koja bi bila protivna interesima Republike Srpske.

„Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je u kameru medijima rekao da nema ništa protiv. I drugi predsjednici opozicionih stranaka su isto tako rekli“, istakao je Kovačević, dodajući da su izjave člana PDP-a Jelene Trivić da je Dodik samostalno donio odluku netačne i da odražavaju lošu komunikaciju u PDP-u.

Kovačević je ocijenio da je sarajevskim medijima stalo da dođe do narušavanja srpskog jedinstva, ali je garantovao da ga Milorad Dodik i SNSD neće narušiti.

„Nama ne pada na pamet da mi ne dozvoljavamo donošenje odluka na taj način da nekome prepustimo da donosi odluke u ime BiH, a da se mi sklonimo u stranu i da gledamo šta se radi i da se onda većinom radi na štetu Republike Srpske i srpskog konstitutivnog naroda. Mi mislimo da ne treba da dozvolimo, ni u međunarodnoj komunikaciji, niti bilo gdje, da se donose odluke i govori o stanju u BiH bez nas“, poručio je Kovačević.

On je naglasio da je BiH u stanju permanentne krize.

„Ovo je, definitivno, najveća politička kriza koja će očigledno da se proširuje i bude veća“, smatra Kovačević.

Na navode novinara da SNSD i predsjednik te stranke Milorad Dodik „često mijenjaju mišljenja pominjući referendum o pravosuđu BiH, te da je za očekivati i da dođe do sastanka sa Šmitom“, Kovačević je rekao da SNSD i Dodik uvijek istraju u svojim stavovima.

Kovačević je pojasnio da referendum u Republici Srpskoj nije održan zbog toga što je došla komesar EU za spoljne poslove Ketrin Ešton, koja je u Banjaluci razgovarala sa predsjednikom Republike Srpske i predstavnicima iz Srpske, te da je založila autoritet EU za „strukturalni dijalog o pravosuđu“.

„Rekla je da će da uvaži sve stavove Republike Srpske, ali, nažalost, riječ EU kada su u pitanju takve stvari ne znači mnogo, ali to ne znači da ne treba da insistiramo i da ne treba da nastavimo da ukazujemo na sve ono što su problemi BiH“, rekao je Kovačević, ističući da je pravosuđe BiH i te kako problem u ovoj zemlji.

Kovačević, koji je i portparol SNSD-a, ocijenio je da je uvredljivo i bezobrazno tvrditi za SNSD, stranku koja 15 godina pobjeđuje na svim izborima u Republici Srpskoj, da ne drži do svojih stavova, te da su na taj način uvrijeđeni svi građani Srpske koji smatraju da ova stranka u najvišoj mjeri predstavlja stavove Republike Srpske.

Kovačević je istakao da lider SNSD-a Milorad Dodik ne mijenja mišljenja kada je riječ o položaju Srpske i da deklaracija o samostalnosti nikada nije donesena i usvojena u SNSD-u.

„SNSD je govorio, ukoliko se određene stvari u BiH ne budu uvažavale, da će odgovor Republike Srpske biti samostalnost“, rekao je Kovačević.

On je istakao da BiH nije članica MAP-a i da je NATO jasno rekao da BiH nije u MAP-u, da BiH ni na koji način nije mijenjala svoj status i da je usvojila Program reformi koji jasno definiše isključivo saradnju sa NATO-om.

Kovačević je ukazao da je nekadašnji srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović uputio pismo na osnovu Deklaracije o strateškom opredjeljenju Republike Srpske u sistemu odbrane BiH, koja je usvojena u Narodnoj skupštini Srpske 2005. godine za vrijeme vlasti SDS-a i PDP-a i u kojoj je pisalo da je strateški cilj Srpske i BiH da bude članica NATO-a, a poslije Borisa Paravca iz SDS-a koji je na Predsjedništvu usvojio da je NATO strateški cilj BiH.

„Kasnije smo imali promjenu stava Republike Srpske 2017. godine kada je u Narodnoj skupštini Srpske usvojena Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske i tada smo imali promjenu stava u zajedničkim institucijama BiH“, istakao je Kovačević.

Kovačević je konstatovao da je zaustavljen NATO put BiH, te da je dobijen jasan stav da se članstvo u NATO-u više ne prejudicira.

Na navode novinara da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH ne dolaze na posao, on je istakao da predstavnici svih građana Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH redovno dolaze na posao i da rade, te da su jasno rekli da ne postoje uslovi da se u ovom trenutku donose odluke, koje nisu oni izazvali nego neko drugi.

Kovačević je dodao da je, kada je riječ o raspodjeli sredstava MMF-a koja su nedavno uplaćena na račun Centralne banke BiH, riječ o novcu koji je namijenjen za oporavak od štete i posljedica koje je izazvala epidemija virusa korona.

„Već ranije su institucije i svi nivoi vlasti u Republici Srpskoj dogovorili na koji način se raspoređuju ta sredstva i 38 odsto tih sredstava pripada Srpskoj. Ne postoji potreba da se donosi bilo kakva odluka jer smo tu odluku donijeli u ranijem periodu“, objasnio je Kovačević.

On je napomenuo da ne postoji nikakva blokada institucija BiH i da predstavnici Republike Srpske ne učestvuju u donošenju odluka.

„Oni koji su izazvali takvu situaciju da predstavnici Srba i predstavnici Republike Srpske smatraju da ne postoje uslovi da učestvujemo u donošenju odluka, treba da donesu rješenje kako da taj problem koji su izazvali otklone“, poručio je Kovačević.

On je dodao da je bivši visoki predstavnik Valentin Incko stvorio najveću krizu u BiH.

„Bio je godinama, decenijama u BiH, primio milionske apanaže i na kraju stvorio najveću krizu u istoriji dejtonske BiH. U Dejtonskom sporazumu tako nešto apsolutno ne postoji“, rekao je Kovačević i poručio da SNSD ne mijenja mišljenje, te da ova stranka najbolje zastupa stavove građana Republike Srpske.