Naslovna Izdvajamo Kozar ismijao Dodika: Kakva ONLAJN VJEŽBA kad će dejstvovati nekoliko helikoptera Black...

Kozar ismijao Dodika: Kakva ONLAJN VJEŽBA kad će dejstvovati nekoliko helikoptera Black Hawk

“Gospodin Dodik se slabo razumije u vojna pitanja, on je politolog. To sam ja primijetio još odranije. Kakva onlajn vježba kad će dejstvovati nekoliko helikoptera Black Hawk“, rekao je analitičar Đuro Kozar.

 

Bosna i Hercegovina je prvi put domaćin velike vježbe u kojoj Oružane snage BiH i američka vojska provjeravaju spremnost na moguće napade. Riječ je o vježbi koja se odvija na 30 lokacija u Evropi. Vježba „Brzi odgovor 21“ je glavni događaj u 2021. godini iz oblasti obuke za Oružane snage Bosne i Hercegovine, a provodiće se na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč te na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je juče da na Manjači neće biti održana vojna vježba Oružanih snaga BiH i NATO-a nego simultana vježba sa snagama SAD-a.

“To nije vježba NATO-a, već simultana vježba, više online, s dijelom gađanja pješadijskom municijom. To se radi između OSBiH i SAD-a, ne NATO-a. A to je bilo potrebno da bi u ljeto imali istu vježbu OSBiH i Vojske Srbije na Manjači”, rekao je Dodik.

Vježba dolazi u pravom trenutku

Vojno-politički analitičar Đuro Kozar rekao je za N1 da očekuje puno od ove vježbe.

“Vježba dolazi u pravom trenutku. Ona je zakazana ranije, jer ovakve vježbe se na zakazuju ad hok. Ova vježba nije odgovor na non-pejpere koji se sada pojavljuju. Ona je odlična američka podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, neovisno s kojih strana dolaze pozivi da se razmišlja o razlazu BiH. Vježba pokazuje kontinuitet vojne saradnje Amerikanaca i Oružanih snaga BiH i ona će sigurno da pokaže koliko su snažne Oružane snage BIH”, naveo je Kozar.

Na Dodikovu izjavu da se radi o “onlajn vježbi”, Kozar se ironično nasmijao.

“Gospodin Dodik se slabo razumije u vojna pitanja, on je politolog. To sam ja primijetio još odranije. Kakva online vježba kad će dejstvovati nekoliko helikoptera Black Hawk. U taj helikopter stane 11 vojnika i ima toliko goriva da može dva sata i 20 minuta neprestano da dejstvuje. Rendžeri iz nekoliko baza pokazaće punu borbenu gotovost i kako se brzo dejstvuje”, naveo je Kozar.

BiH bliže NATO-u

Dodao je da je ovom vježbom BiH bliže NATO-u i optimista je da će BiH biti članica NATO-a.

“U to sam siguran sasvim”, naveo je Kozar.

Oružane snage BiH u vježbi će da učestvuju sa oko 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pješadije – deklarisane jedinice po NATO-ovom konceptu operativnih sposobnosti, dok će Oružane snage SAD-a učestvovati s kopnenim i zračnim komponentama s više od 700 pripadnika.

(N1)