Naslovna Najnovije Kremlj: Ukrajina uz podršku SAD radi na komponentama biološkog oružja

Kremlj: Ukrajina uz podršku SAD radi na komponentama biološkog oružja

0

Rusko ministarstvo odbrane održalo je jutros brifing za novinare u Ženevi na marginama 9. Konferencije država potpisnica Konvencije o biološkom i toksičnom oružju (BVTC) na kojem su, kako navodi Moskva, predstavljeni dokazi da Ukrajina, uz podršku SAD, radi sa komponentama biološkog oružja.

Rusko ministarstvo odbrane ima dokument sa imenima svih ključnih američkih zvaničnika koji nadgledaju ukrajinski vojno-biološki program, izjavio je načelnik ruskih snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu, general-potpukovnik Igor Kirilov.

– Među njima su bivši direktor Agencije za smanjenje pretnji odbrane DTRA Kenet Majers, izvršni potpredsednik In-K-Tel venčer fonda koji kontroliše CIA Tara O’Tul, bivši šef američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti Tomas Friden, bivši direktor Nacionalnog instituta za zdravlje Frensis Kolins, bivši izvršni direktor Memorijalnog instituta Batel Džefri Vodsvort, glavni naučni savetnik kompanije Fajzer i predsednik kompanije za globalno istraživanje, razvoj i medicinu i mnogi drugi zvaničnici – rekao je Kirilov.

Prema rečima Kirilova, Vašington ima šta da krije, a njegovo odbijanje da odgovori na optužbe i blokiranje inicijativa za nastavak rada na mehanizmu verifikacije konvencija to samo dodatno dokazuju.

– Predstavljeni su dokumentovani dokazi da su eksperimenti sa komponentama biološkog oružja i istraživanje agenasa posebno opasnih i po uticaj na ekonomiju značajnih infekcija vođeni na tlu Ukrajine uz finansijske, naučno-tehničke i ljudske resurse SAD – izjavio je Kirilov, prenosi

Kirilov je ukazao da Vašington nije zadovoljan zaključcima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o poreklu pandemije kovid-19, zbog čega se zalaže za uspostavljanje lojalnijeg mehanizma za istraživanje bioloških incidenata pod okriljem UN.

Tokom 9. Konferencije država potpisnica Konvencije o biološkom oružju, jedna američka nevladina organizacija je predložila da se uspostavi zajednički mehanizam za istragu bioloških incidenata pod okriljem UN, navodi ruska agencija.

Kirilov je naveo da je jedan od razloga za osnivanje takvog mehanizma nezadovoljstvo SAD zaključcima stručne komisije SZO o poreklu pandemije novog korona virusa.

Kirilov je istakao da je šef američke delegacije u Ženevi odbio da odgovori na optužbe Rusije o kršenju Konvencije o biološkom i toksičnom oružju.

– Šef američke delegacije Kenet Vord odbio je da odgovori na optužbe Rusije o kršenju BTVC”, rekao je on i dodao da je američki zvaničnik svoje odbijanje obrazložio time da Rusija ne želi da čuje njegove odgovore o bio-laboratorijama u Ukrajini.

 

(politika online)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube