Naslovna Izdvajamo KREMLJ ZAPRETIO KONTRAMERAMA: Brza reakcija Rusije nakon ulaska Finske u NATO

KREMLJ ZAPRETIO KONTRAMERAMA: Brza reakcija Rusije nakon ulaska Finske u NATO

0
Širenje NATO-a primorava Rusiju da preduzme kontramere kako bi osigurala sopstvenu bezbednost i u taktičkom i strateškom smislu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Kremlj smatra da se time ponovo pogoršava situacija. Širenje NATO-a je napad na našu bezbednost i nacionalne interese Rusije. Upravo tako gledamo na to. Naravno, to nas primorava da preduzimamo kontramere kako bismo osigurali našu bezbednost u taktičkoj i strateškoj sferi“, rekao je Peskov.

Kako je precizirao, kontramere će biti onakve kakve Rusija bude smatrala neophodnim.

„Pažljivo ćemo pratiti šta će se dešavati u Finskoj, kako će severnoatlantski blok koristiti teritoriju Finske u smislu raspoređivanja oružja, sistema, infrastrukture koja će biti blizu naših granica i koja će nas potencijalno ugrožavati. U zavisnosti od toga ćemo i donositi mere. Naša vojska će vas o svemu blagovremeno obavestiti“, dodao je portparol Kremlja.

Peskov je takođe kazao da ulazak Finske u NATO ne može a da ne utiče na prirodu bilateralnih odnosa sa Moskvom, jer je NATO neprijateljska struktura.

Takođe je objasnio da se situacija sa ulaskom Finske u NATO suštinski razlikuje od problema sa Ukrajinom, jer Finska „nikada nije bila anti-Rusija i sa njom nije bilo sporova, dok je sa Ukrajinom dijametralno suprotna situacija i potencijalno mnogo opasnija“.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da će Finska ući u NATO 4. aprila kada će zastava zemlje biti podignuta u sedištu Alijanse u Briselu.

Izvor: Pravda

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube