Naslovna Izdvajamo Krije li Milorad Dodik dokumente o hrvatskim zločinima nad Srbima u Mrkonjić...

Krije li Milorad Dodik dokumente o hrvatskim zločinima nad Srbima u Mrkonjić Gradu?!

0

„Pozivam Milorada Dodika da prestane skrivati ovaj predmet sa oznakom „povjerljivo, podliježe vraćanju“.  Ja sam ovo dobio u državnoj instituciji Republike Srpske. Dakle, Milorad Dodik je naredio da se predmet Mrkonjić Grad skriva i ne procesuira radi njegovih određenih političkih kalkulacija s određenim krugovima u Hrvatskoj.,,tvrdio je ovo hrvatski novinar Domagoj Margetić još prije 10 godina u jednoj emisiji Radio televizije Srbije (RTS).

– Septembar i početak oktobra 1995. godine donijeli su ogromna stradanja srpskog naroda u 13 zapadnokrajiških opština. Pod naletom hrvatske vojske na čelu sa Antom Gotovinom i Petog korpusa tzv. Armije BiH kojim je komandovao Atif Dudaković, hrvatske i muslimanske snage su zauzele opštine Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupu na Uni i za sobom ostavile pustoš – više od 2.000 mrtvih i 120.000 protjeranih Srba, kao i brojne masovne grobnice.

Samo u Mrkonjić Gradu ubijeno je 2.014 srpskih civila i vojnika, pokretna imovina protjeranih je opljačkana, a nepokretna uništena ili onesposobljena. 11. oktobra biće obilježena 27. godišnjica od ovog zločina nad Srbima Mrkonjić Grada, čiji su počinioci poznati, a da im nikad nije izrečena ni jedna pravosnažna presuda.

Još prije deset godina, gostujući u programu Radio televizije Srbije, hrvatski novinar-istraživač Domagoj Margetić, optužio je tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da u ladici skriva predmet koji za zločine optužuje hrvatskog generala Antu Gotovinu i (tadašnjeg) ministra odbrane Hrvatske Antu Kotromanovića.

„Pozivam Milorada Dodika da prestane skrivati ovaj predmet sa oznakom „povjerljivo, podliježe vraćanju“.  Ja sam ovo dobio u državnoj instituciji Republike Srpske. Dakle, Milorad Dodik je naredio da se predmet Mrkonjić Grad skriva i ne procesuira radi njegovih određenih političkih kalkulacija s određenim krugovima u Hrvatskoj. Osumnjičeni u ovom predmetu su današnji ministar odbrane, a znate ko je drugi osumnjičeni? Ante Gotovina.

 Evo, ako je Dodiku toliko stalo, ako on ne želi trgovati srpskim žrtvama, onda neka ovaj predmet iz ladica Centra za ratne zločine, gdje je sakrio ovaj predmet, izvuče i preda tužiteljstvu, pa neka međunarodno tućžiteljstvo raspiše međunarodnu potjernicu za Antom Gotovinom, Kotromanovićem i drugim za ratne zločine u Mrkonjić Gradu. A ne kada sam ja pisao o zločinima u Mrkonjić gradu, onda su me funkcioneri Republike Srpske nazivali da zbog njihovih interesa ja prestanem pisati o tome.“

Margetić je još tada pozvao da se prestane trgovati žrtvama i optužio političare da glume borce za nacionalne interese, a onda trguju mrtvima, naglasivši da su u predmetu Mrkonjić Grad žrtve isključivo Srbi.

Ovo samo potvrđuje da su duboke veze Milorada Dodika sa hrvatskim zvaničnicima i da hrvatski predsjendici ga smatraju svojim saveznikom, što je nedavno otkrio sadašnji predsjendik Hrvatske Zoran Milanović.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube