Naslovna Izdvajamo Kriminalizacija javne riječi LEGALIZACIJA DIKTATURE

Kriminalizacija javne riječi LEGALIZACIJA DIKTATURE

0

Koliko juče, Narodna skupština RS usvojila je nacrt zakona o klevetama i uvredi. Dakako, u formi dopune Krivičnog zakona ovdašnjeg entiteta. Ne mogu (a nadam se da i ne treba) zamarati čitaoce raspravama na pomenutoj sjednici. Ali, moram reći nešto drugo, čini mi se doista važno. Riječ je o pozadini ovog dokumenta. 

Naime, navedene odredbe ovog dokumenta nisu zapravo usmjerene protiv novinara, protiv medija, protiv ovakvih ili onakvih dezinformacija – usmjerene su na ono što se nalazi iza te fasade. Jer, osnovni cilj tzv. Nacrta nije nikakvo „pročišćavanje medijskog prostora“ ili pak „uređivanje pravila ponašanja“ ili neko „disciplinovanje novinara“. ne Onaj suštinski cilj je LEGALIZACIJA DIKTATURE.

Dakle, nije bitno što je i kako je netko rekao ili napisao protiv nekoga, već da li je to učinio po propisima ili ne. U skladu s tim, nama će biti dopušteno da se družimo, da se volimo, da sanjamo – samo i isključivo ako to radimo po propisima. Možda da i odgajamo djecu „po propisima“. A u protivnom, slijede drakonske kazne za kršenje tih propisa!? Vjerovatno ćemo morati i da jedemo (ako budemo imali što) isto tako po tim istim propisima. U prilog tome je na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine jedan od govornika izrekao i gotovo nevjerovatan zahtjev: on želi da ima tzv. zdrav jezik, da čuje tzv. zdrave riječi, a ne bilo kakve. I onda će, valjda, moći slobodno da diše… I još je dodao da je najvažnije da li se javno iznosi istina ili neistina. Ne znajući, naravno, u svojoj primitivnoj svijesti,

I koliko znam, dotični govornik nije biološki mogao sudjelovati u osnivanju Trećeg Rajha, ali što se tiče Četvrtog – očito bi mogao.

Na tragu prethodnog su i ministarstva iz Vlade RS, na čelu sa mlađim ministrom pravde, koji je nažalost pravnik, ali je i službeni predlagač pomenutih besmislica. Naravno, primjera sa ove dvodnevne sjednice parlamenta RS ima još, ali oni – bar po mom sudu – ne zahtijevaju bilo kakvo daljnje navođenje.

Jer na sjednici se nije oglasio ni premijer, a niti ministar obrazovanja. Zašto?       

Nije se, također, oglasio ni šef države, a ni šefica ministarke Vijeća, gospođa Krišto. I ne samo to – opštem ćutanju su se pridružili i Univerzitet u Banjoj Luci, Filozofski fakultet (kao jedini fakultet humanističkih nauka ovdje), pa i rektor banjalučkog Univerziteta, koji je u dva navrata rekao da on ne može ništa komentirati što je vezano za uvođenje diktature. u našem životu – jer je on ljekar, a to je isključivo pravno pitanje! Svašta.

Ćute, također, i svekolike akademije nauka u ovoj našoj maloj zemlji, (bez) brojni akademici, i ne znam ko sve još. Ne ćuti, koliko znam, tek nas nekoliko običnih ljudi, čiji se glas i ne čuje predaleko. S obzirom na opšti muk, vjerovatno bi imalo smisla snimiti i nastavak onog kultnog filma o pljački Trećeg Rajha, gdje su maestralne uloge odigrali Dragan Nikolić i Nikola Đuričko. Radni naslov pomenutog nastavka mogao bi glasiti ovako: „Velika pljačka Četvrtog Rajha.“ Snimanje bi se obavilo na prostorima Bosne i Hercegovine, uz učešće tri režisera (po jedan iz svakog konstitutivnog naroda), dok bi se na istom principu formirala i glumačka ekipa. Eventualni problemi jedino bi mogli nastati kod rada na scenariju, jer se o tome moraju precizno usaglasiti pomenuti konstitutivni narodi. Ne, kako god bilo, ovaj projekt ima šanse da uspije.

A za to vrijeme, predano ćemo raditi na obnovi i izgradnji naše male zemlje. Nećemo praviti nikakve proteste, nećemo izlaziti na ulice, nećemo nikoga ometati u njihovim monstruoznim nakanama. Dogovorili smo da radimo tajno, u kružocima, u zatvorenim ćelijama… Kao i ranije vremena kada se vodila borba protiv pošasti fašizma…

Eto, moram sada prekinuti ovaj tekst, jer žurim na sastanak moje ilegalne grupe.

SF SN

Buka/Miodrag Živanović, penzioner  

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube