Naslovna Izdvajamo Putin: Zapad gradi novu osovinu, sličnu bloku nacističke Njemačke i Јapana

Putin: Zapad gradi novu osovinu, sličnu bloku nacističke Njemačke i Јapana

0

Zapad počinje da gradi novu osovinu poput one koju su izgradili fašistička Njemačka i militaristički Јapan, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu za televiziju Rusija 24.

„Šta rade Sjedinjene Američke Države? Stvaraju sve više novih saveza. I to zapadnim političkim analitičarima daje razlog da govore da Zapad gradi nove ‘osovine’. Ne mi, već zapadni analitičari sami govore da Zapad počinje da gradi novu osovinu sličnu onoj koju su tridesetih godina prošlog vijeka stvorili fašistički režimi u Njemačkoj i Italiji i militarističkom Јapanu“, naglasio je ruski predsjednik.

Putin je podsjetio da je NATO 2022. godine dogovorio novi strateški koncept razvoja bloka.

U strateškom konceptu Sjevernoatlantske alijanse eksplicitno se govori o planovima za razvoj odnosa sa zemljama Azijsko-pacifičkog regiona i o planovima za stvaranje „globalnog NATO-a“.

On je dodao da su u konceptu navedene Novi Zeland, Australija i Јužna Koreja.

Saradnja Rusije i Kine nije vojni savez

Putin je naglasio da saradnja Rusije i Kine nije vojni savez, te da ne predstavlja nikakvu prijetnju za Zapad, prenosi Tanjug.

„Mi s Kinom ne stvaramo nikakav vojni savez. Tačno je, imamo saradnju i u vojno-tehničkoj sferi, ne krijemo to, nego radimo transparentno, tamo nema ničega tajnog“, rekao je Putin .

Putin je istakao da Rusija i Kina zajedno izvode vojne vježbe, ali da se one organizuju i sa drugim državama, „bez obzira na događaje u Donbasu, Zaporožju i Hersonu“.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube