Naslovna Izdvajamo Kuleba o zapadnim isporukama oružja

Kuleba o zapadnim isporukama oružja

0

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je Nemačku u intervjuu objavljenom u nedelju da ubrza snabdevanje municijom i počne da obučava ukrajinske pilote na zapadnim borbenim avionima.

Kuleba je za list Bild am zontag rekao da je nedostatak municije bio problem „broj jedan“ u pokušaju Ukrajine da odbije rusku vojsku.

On je dodao da su mu nemački proizvođači oružja prošlog meseca na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji rekli da su spremni da isporuče, ali da čekaju da vlada potpiše ugovore.

– Dakle, problem je u vladi – rekao je Kuleba. Ukrajinski ministar je jasno stavio do znanja da ne očekuje da će zapadni saveznici Ukrajini u skorije vreme dati borbene avione koje je tražila.

On je, međutim, rekao da ukrajinske pilote ipak treba obučiti, kako bi bili spremni kada ta odluka bude doneta, piše list. Ako bi Nemačka obučavala ukrajinske pilote, to bi bila „jasna poruka njene političke uključenosti“, rekao je on.

Kuleba je takođe rekao da će Ukrajina nastaviti da brani grad Bahmut, žarište ruskih napada u poslednjih šest meseci.

– Ako bismo se povukli iz Bahmuta, šta bi se to promenilo? Rusija bi zauzela Bahmut i potom nastavila ofanzivu na Časiv Jar, tako da bi svaki grad iza Bahmuta mogao da doživi istu sudbinu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube