Naslovna Izdvajamo Kupovina zgrade za UIO: Skoro 6.000 KM košta kvadrat parkinga, isto koliko...

Kupovina zgrade za UIO: Skoro 6.000 KM košta kvadrat parkinga, isto koliko i poslovnog prostora

0
Velika prašina se podigla nakon što je objavljeno da je za kupovinu objekta za smještaj Glavne kancelarije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u Banjoj Luci stigla samo jedna ponuda i to od ponuđača Grand Trade d.o.o. iz Banje Luke.
Osim toga što je jedini ponuđač firma čiji je vlasnik Mile Radišić, biznismen blizak lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, da stvar bude apsurdnija kvadrat parkinga košta isto koliko i kvadrat poslovnog prostora.U dostavljenoj ponudi se navodi da kancelarijski i višenamjenski prostor površine od 12.280 metara kvadratnih košta 71,1 milion KM s PDV-om dok je za potrebe parking prostora površine 4.740 metara kvadratnih dostavljena ponuda od 27, 4 miliona KM s PDV-om.

Dostavljena ponuda je značajno veća od 70 miliona KM koliko UIO ima na računu za ovu namjenu.

Međutim, ono što je interesantno je isti iznos cijene kvadrata parking prostora koji iznosi 5.794 KM, koliko i kvadrat poslovnog prostora. 

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže za Klix.ba da nije uobičajeno da cijena kvadrata poslovnog prostora ili stana bude izjednačena sa cijenom parking prostora.

„Uobičajeno je da taj neki odnos poslovnog prostora ili stana i garažnog mjesta možda bude najviše dva kvadrata garažnog mjesta za jedan kvadrat poslovnog prostora. To je odnos koji je uobičajen“, kaže Pavlović.

Dodaje da zna da su tri garažna sprata napravljena u podrumskoj etaži i da je to zasigurno veoma skupo da se napravi, ali bi ipak trebao ostati omjer cijene koji se inače koristi, tj. da dva kvadrata parkinga koštaju koliko kvadrat poslovnog ili stambenog prostora.

Da se ovo pravilo ispoštovalo cijena parking prostora bi iznosila 13,7 miliona KM, umjesto dosadašnjih 27,4 miliona KM.

klix

bonus

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube