16.7 C
Banja Luka

KURKUMA KAO POMOĆ: Ako je pravilno koristite, oporavićete cijeli organizam

Postoji nekoliko načina da u ishranu ubacite ovaj fantastični začin, ali samo ovi načini su apsolutno zdravi.

kurkuma, zlatno mleko
foto: Profimedia

Kurkuma je postala broj jedan svih zdravih biljaka na svetu. Ona pruža toliko širok raspon zdravstvenih prednosti da je to jednostavno zapanjujuće. Kurkuma sadrži kurkumin, koji se smatra jednim od najmoćnijih prirodnih lekova. Naučna istraživanja potvrđuju da je kurkuma pravo prirodno čudo, korisno u lečenju raznih zdravstvenih problema. Ne postoji nijedan drugi prirodni sastojak na svetu koji je efikasniji za smanjenje upala u telu od kurkume. Ipak, važno je kako je koristite.

Doziranje Kao prvo, nabavite organsku kurkumu u prahu, lako se nalazi i lako se dozira. Ne morate se zamarati sa svežim korenom. Dnevna preporučena količina kurkume iznosila bi od tri do 10 grama, a vremenom se može i povećati. Dakle, otprilike jedna kašičica kurkume je preporučeni dnevni unos za odrasle. Za maksimalno delovanje trebalo bi je konzumirati svakodnevno ili barem tri puta nedeljno. Starije osobe i deca mlađa od šest godina trebala bi da smanje dozu na pola (1/2 čajne kašičice) jednom nedeljno prvi put, a zatim postepeno pevećavati do doze koja odgovara pojedincu. Ako kurkuma uzrokuje probavne smetnje ili nepoželjne reakcije, posavetujte se s lekarom.

Kombinovanje Kurkuma je topiva u ulju i najčešće se priprema sa organskim uljem kokosa i maslinovim uljem. Takođe, možete je kombinovati i sa crnim biberom kako biste poboljšali delovanje. Kada se ovo uzme zajedno, biber povećava bioraspoloživost kurkume. Nikad ne uzimajte ovu mešavinu na prazan želudac. Ako se borite sa kamenom u žuči, konsultujte se sa lekarom pre nego što kurkumu dodate u svoj prehrambeni plan. Takoeđe, nemojte je kombinovati s lekovima protiv zgrušavanja krvi poput aspirina, ibuprofena ili varfarina (marivarin, martefarin), jer kurkuma takođe razređuje krv.

kurkuma, zlatno mleko
foto: Profimedia

Koji je najbolji oblik konzumiranja? Većina ljudi je dodaje u šoljicu toplog mleka i ovaj napitak poznat je kao zlatno mleko Takođe veoma popularan je i recept dr Andersona: Pomešajte četvrtinu čajne kašičice kurkume s polovinom čajne kašičice maslinovog ulja. U to dodajte veći prstohvat svežeg samlevenog crnog bibera i dobro promešajte. Ovu smesu možete konzumirati samu, ali ju i dodavati raznim jelima, supama i salatama. Samo pripazite da ako ih koristite u kuvanim jelima, da ove sastojke ne prokuvate previše, već da ih dodate na samom kraju. Ako ih konzumirate same, pomešajte ih s malo vode.

Dodatak jelima Dodavanje kurkume kod kuvanja je vrlo popularno i praktično jer ona daje lepu žutu boju, a nema ukus koji preuzima aromu jela. Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u rižoto, voćne salate, dresinge, jela od povrća, sosove, kus kus, krompir, palačinke, kolače… Obično je dovoljno samo 1/2 – 1 kašičica kurkume. Nemojte preterati, jer će jelo imati previše intenzivan miris. Kurkumu, kada je to moguće, dodajte jelima pri kraju jer ćete tako maksimalno sačuvati njena lekovita svojstva.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here