Naslovna Izdvajamo Lavrov: Bombardovanje Jugoslavije otvorilo Pandorinu kutiju

Lavrov: Bombardovanje Jugoslavije otvorilo Pandorinu kutiju

0

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov drži konferenciju za štampu o evropskoj bezbjednosti. Gdje je naveo da je otvorena Pandorina kutija kada je NATO bombardovao Saveznu republiku Jugoslaviju.

Lavrov je konstatovao da Organizacija za bezbjednost i saradnju u Evropi ima mnogo problema.

On je skrenuo pažnju i da je bombardovanje Jugoslavije otvorilo Pandorinu kutiju i zgazilo međunarodno pravo, podsjetio je Lavrov.

Istakao je i da je jasno da je NATO sproveo svoj kurs širenja namjerno, zbog čega je tu Alijansu optužio za kršenje dogovora i slanje trupa na granice sa Rusijom.

„Danas se u Lođu održava događaj koji se obično nazivao sjednica Savjeta ministara spoljnih poslova Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi. Ovo je dobra prilika da vidimo kakvu je ulogu igrala ta organizacija od momenta svog osnivanja. Danas se nagomilao ogroman broj problema na prostoru onoga što se danas zove OEBS“, rekao je Lavrov.

Po njegovim riječima NATO se vratio prioritetima Hladnog rata – žele da drže Ruse van Evrope.

„NATO želi da dominira svijetom i ima ambicije u svim regionima planete. Zemlje u razvoju pokušavaju da shvate šta Alijansa sprema protiv njih“, rekao je Lavrov.

„Smišljeni kurs ka vještačkom širenju NATO-a, u odsustvu bilo kakvih realnih pretnji po zemlje bloka, sproveden je apsolutno namjerno“, rekao je on.

„Sjećamo se kako je nastao NATO. Formula lorda Ismeja je bila da se Rusi drže podalje od Evrope, Amerikanci u Evropi, a Nijemci pod kontrolom. Ovo što se sada dešava znači da se NATO vraća onim konceptualnim prioritetima koji su bili razrađeni prije 73 godine: hoće Ruse da zadrže van Evrope, Amerikanci su porobili cijelu Evropu, i ne samo Nijemce, već cijela EU je pod njihovom kontrolom. Dakle, filozofija dominacije jednostranih prednosti nije nigdje nestala nakon završetka Hladnog rata“, rekao je Lavrov.

„Širenje NATO-a predstavljalo je prijetnju za Rusiju, pošto se Alijansa previše približila ruskim granicama“, naveo je on.

Ruski diplomata je dodao da je Brisel podržao Kijevski režim koji ima za cilj istrebljenje svega ruskog, kao i ponovno uspostavljanje nacističkog režima, kao i da OEBS postaje marginalni entitet.

Prema njegovim riječima, poljsko predsjedavanje ući će u istoriju OEBS-a kao najštetnije jer niko nije napravio takvu štetu ovoj organizaciji kao njihova vlada, prenosi „b92“.

Lavrov ocjenjuje da Zapad već duže vrijeme pokušava da izvrši napad na OEBS.

„Želio bih da napomenem da takva linija, neprilična linija ponašanja OEBS-a, ima svoje objašnjenje. Koristeći aritmetičku superiornost u ovoj organizaciji, Zapad godinama pokušava da sprovede privatizaciju i, vjerovatno je ispravnije reći da oni pokušavaju da izvrše jurišnu zaplijenu OEBS-a, da potčine ovu posljednju platformu za regionalni dijalog“, rekao je Lavrov.

„Postojao je i Savjet Evrope, ali Savjet Evrope je već osakaćen, bez šanse za oporavak, sada pod nišanom OEBS-a“, zaključio je ministar.

On je objasnio da je OEBS stvoren da smiri odnose između Istoka i Zapada, ali je kurs dominacije Zapada to sprečio.

„Problema je bilo sve više, danas se ogroman broj problema nagomilao u onome što se danas zove OEBS. Oni imaju duboku istorijsku projekciju i ukorenjeni su u kasni sovjetski period, kraj 80-ih i 90-te, kada je broj propuštenih mogućnosti premašio sva zamisliva očekivanja najpesimističnijih analitičara“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u pozadini otvaranja Ministarskog saveta OEBS-a u Poljskoj.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube