Naslovna Najnovije Lavrov: Dvadesetak zemalja želi da se priključi BRIKS-u i ŠOS-u

Lavrov: Dvadesetak zemalja želi da se priključi BRIKS-u i ŠOS-u

0

Broj zemalja koje žele da se priključe BRIKS-u (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička republika) i ŠOS-u (Šangajska organizacija za saradnju) naglo je porastao i sada ih je dvadesetak, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Upravo tokom poslednjih par godina, uključujući prvu godinu sprovođenja specijalne vojne operacije, broj zemalja koje žele da se priključe BRIKS-u i Šangajskoj organizaciji za saradnju naglo je porastao, njih je sada dvadestak“, rekao je Lavrov na otvaranju savjetovanja sa šefovima teritorijalnih predstavništava Ministarstva inostranih poslova Rusije u subjektima Ruske Federacije.

On je dodao da je riječ o zemljama koje imaju značajnu ulogu u svojim regionima, poput Egipta, Turske, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Indonezije, Meksika i niza afričkih zemalja.

„Svijet je stupio u epohu kardinalnih, nepovratnih promjena. Uspjeli smo ne samo da osujetimo planove kolektivnog Zapada da nas izoluje, nego i da raskomada Rusiju, i da omogućimo progresivnu saradnju s ogromnim brojem članica međunarodne zajednice“, rekao je ruski ministar.

Lavrov je, takođe, rekao da će ruski predsjednik uskoro odobriti obnovljenu Koncepciju spoljne politike Rusije.

„Promjene koje se događaju u svijetu odražene su u nacrtu koncepcije spoljne politike, nju bi bukvalno u najskorije vreme trebalo da odobri predsednik, mi na to računamo“, rekao je Lavrov.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube