26.7 C
Banja Luka

Lavrov jasno poručio: Cilj rezolucije je da se „slome Srbi“

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da je cilj rezolucije da se „slome Srbi“ koji ne žele da se pridruže sankcijama Rusiji i priznaju nezavisnost samoproglašenog Kosova.

Generalna skupština UN usvojila je skandaloznu rezoluciju o „genocidu u Srebrenici“ koju su predložile Njemačka i Ruanda, javio je dopisnik RIA Novosti.

Za dokument su glasale 84 zemlje, 19 je bilo protiv, 68 je bilo uzdržano.

Rezoluciji su se protivile Rusija, Kina, Srbija, Sirija, Kuba, Sjeverna Koreja, DRC, Mali, Nikaragva, Nauru, Eritreja i Mađarska. Izrael nije učestvovao u glasanju. Za su glasale zemlje Zapada.

Prema tom dokumentu, Generalna skupština „odlučuje da 11. jul proglasi Međunarodnim danom razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine i da ga slavi svake godine“. U tekstu se „osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici kao istorijskog događaja“ i pozivaju zemlje članice UN da „čuvaju utvrđene činjenice i kroz svoje obrazovne sisteme“.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ranije je istakao da je cilj rezolucije da se „slome Srbe“ koji ne žele da se pridruže sankcijama Rusiji i priznaju nezavisnost samoproglašenog Kosova.

On je predloženi dokument zapravo nazvao ultimatumom Beogradu, podsjeća agencija.

(rt.rs)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here