Naslovna Najnovije Lavrov: Sa partnerima ćemo spriječiti diktat NATO-a u azijsko-pacifičkom regionu

Lavrov: Sa partnerima ćemo spriječiti diktat NATO-a u azijsko-pacifičkom regionu

0

Rusija će raditi sa partnerima u Azijsko-pacifičkom regionu kako bi spriječili diktat država koje žele drugima da naređuju šta smiju da rade a šta ne, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je na pres konferenciji u okviru posjete Bangladešu istakao da NATO, predvođen Amerikom, ulaže napore u cilju promovisanja svojih interesa u Azijsko-pacifičkom regionu pod izgovorom da se radi o „indo-pacifičkoj strategiji“ usmjerenoj na obuzdavanje Kine i izolaciju Rusije.
„Radićemo sa partnerima u regionu na tome da ovdje ne dozvolimo diktat zemalja koje se vode isključivo sopstvenim interesima i naređuju drugima šta mogu da rade, a šta ne smiju“, rekao je ruski ministar.

Podsjetio je da su u NATO već govorili o globalnoj odgovornosti Alijanse, što predviđa stvaranje blokovskih struktura u Azijsko-pacifičkom regionu što je usmjereno na rušenje arhitekture bezbjednosti u regionu.

Lavrov je naveo da su strukture koje su postojale decenijama podrazumijevale ravnopravnost i donošenje odluka konsenzusom, zbog čega Vašington i njegovi sateliti nisu bili zadovoljni.

„Rezultati Istočno-azijskog samita u Džakarti potvrdili su da se takva nametljiva, tvrdoglava linija promovisanja sopstvenih interesa ni izbliza ne dopada svima. Uspelo se u tome da se u deklaraciji samita odbrane osnovni principi inkluzivne i ravnopravne arhitekture“, istakao je Lavrov.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube