Naslovna Izdvajamo Le Pen: Kosovo je sveta srpska zemlja, Evropa je dužna da ispravi...

Le Pen: Kosovo je sveta srpska zemlja, Evropa je dužna da ispravi tu nepravdu

0

„Prema Srbima je načinjena ogromna nepravda devedesetih“

Francuska je juče izašla na birališta, a sadašnji predsjednik Emanuel Makron i političarka krajnje desnice Marin Le Pen ušli su u drugi krug predsjedničkih izbora.

PROČITAJTE JOŠ

Poruka ruskih vojnika ukrajinskoj dijeci RASPAKALA MNOGE! „Oprostite što smo oštetitili školu…“ OVO JE RAZLOG

Le Pen je promijenila svoj imidž poslednjih godina, pomjerajući fokus svoje političke retorike sa imigracije na ekonomska pitanja, a na našim prostorima pobrala je brojne simpatije kada je prije nekoliko godina izjavila da će, ako bude predsjednik Francuske, poništiti priznanje Kosova.

„To je sveta srpska i hrišćanska zemlja. Prema Srbima je načinjena ogromna nepravda devedesetih i Evropa je dužna da tu nepravdu ispravi“, izjavila je Le Penova tada na jednom predizbornom skupu.

Ko je Marin Le Pen?

Le Pen (53) je ćerka Žan-Mari Le Pena, desničarskog političara.

Nacionalni front (preimenovan u Nacionalni skup 2018. godine) je stranka krajnje desnice koja vodi anti-imigracionu platformu.

Le Pen je preuzela funkciju predsjednice Nacionalnog fronta od svog oca od 2011-2021.

Kao predsjednica, Le Pen je pokušala da ublaži imidž Nacionalnog fronta, izbacivši neke članove koji su bili rasistički i antisemitistički, uključujući i njenog oca.

Ona je takođe poništila partijsko protivljenje istopolnim partnerstvima i bezuslovnom abortusu i opozvala njenu podršku smrtnoj kazni.

Koja je politika Le Penove?

 

Iako je Le Penova donekle reformisala Nacionalni skup tokom svog vremena kao predsjednica, ona nastavlja da podržava mnoge od njegovih ključnih istorijskih politika, posebno njen stav protiv imigracije.

Na predizbornim skupovima, Le Penova se fokusirala na raspravu o ekonomskoj krizi koja pogađa Evropu i svijet, i okrivljavajući za nju prethodne političare.

Le Penova planira da ukine porez na dohodak za mlađe od 30 godina, da smanji PDV na energiju sa 20% na 5,5% i 0% na određene osnovne proizvode kao što su pelene u kratkom roku.

Takođe je vodila kampanju o politici prevremenog penzionisanja sa 60 godina za one koji su radili 40 godina.

Le Pen je euroskeptik, iako je njena retorika protiv EU omekšala otkako je izgubila izbore 2017. godine, a od tada je razgovarala o politikama, kao što su određene granične kontrole koje mogu biti u suprotnosti sa pravilima EU.

Ona takođe želi da francuski zakoni imaju prednost nad zakonodavstvom Evropske unije, što bi takođe moglo dovesti do izlaska Francuske iz EU.

Njena ekološka politika uključuje i protivljenje vjetroparkovima i podršku nuklearnoj energiji.