20.7 C
Banja Luka

Lica sa invaliditetom noćila u Gradskoj upravi Banjaluka, dolazila policija

Korisnici Udruženja distrofičara i Gradske organizacije slijepih proveli su noć u Gradskoj upravi u Banjaluci.

Osobe sa invaliditetom u invalidskim kolicima juče su blokirali ulaz Gradske uprave, jer im, kako kažu, nije dozvoljeno da svi uđu u hodnik, pošto bi, kako im je rečeno, mogli stvoriti gužvu.

Prema riječima Radovana Ristića, izvršnog direktora Udruženja distrofičara regije Banjaluka,  oni su juče tražili da ih primi gradonačelnik Draško Stanovuković pošto, kako tvrdi, razgovor sa Mirnom Savić Banjac, savjetnicom za socijalna pitanja nije dao rezultata.

„Na sastanku sa savjetnicom smo bili mi iz Udruženja distrofičara i Gradska organizacija slijepih, ali kako nismo postigli dogovor insistirali smo na sastanku sa Stanivukovićem“, kazao je Ristić, istakavši da juče nisu uspjeli razgovarati sa gradonačelnikom.

„Branili su nam da uđemo u Gradsku upravu, ali jedan broj korisnika je, još juče ušao i odlučio ostati u ovim prostorijama, te je njih šest prenoćilo na hodniku Gradske uprave. Jutros je stiglo još članova udruženja, jer smo svi u velikom problemu“, objasnio je on danas, te dodao da čekaju da li će gradonačelnik Draško Stanivuković ući i primiti ih.

„Kada su došli i drugi distrofičari i slijepe osobe da se pridruže, obezbjeđenje ih nije pustilo da uđu u Gradsku upravu, pa su oni pozvali policiju“, naveo je on, te dodao da je policija došla jutros oko 8.15 časova.

„Na insistiranje policije pustili su nas unutra, kao i ostale građane, a pod uslovom da ne smijemo ometati rad, što nam nije ni bio cilj“, rekao je Ristić.

Dodaje da su imali i problema oko odlaska u toalet.

„Obezbjeđenje im nije dalo da odu u toalet, koji je pristupačan za njih. Vjerovatno misle da će ih tako natjerati da odu“, kazao je on.

Podsjećamo da su protest organizovali Udruženje distrofičara regije Banjaluka i Savez slijepih grada Banjaluka, nezadovoljni što Grad za naknade njihovim personalnim asistentima izdvaja 30 odsto manje, nego za one koji osobama sa invaliditetom pomažu preko Humanitarne organizacije Partner, a grad im duguje za decembar, pa ne mogu ni isplatiti plate personalnim asistentima.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here