Naslovna Društvo List u gori i kamen u vodi: Ovo su vjerovanja koja prate...

List u gori i kamen u vodi: Ovo su vjerovanja koja prate Preobraženje Gospodnje, a jedan običaj je vezan baš za žene

Vjernici Srpske Pravoslavne Crkve danas obilježavaju Preobraženje Gospodnje. U pitanju je jedan od 12 velikih Hristovih praznika kada se slavi sjećanje na događaj preobraženja Hristovog na planini Tavor.

Na Preobraženje se u crkvi obavezno osvećuje grožđe ili neko drugo voće u mjestima gdje nema grožđa, u znak zahvalnosti Bogu na da plodovima koje nam zemlja daje.

Praznik Preobraženje Gospodnje posvećen je trenutku kada se, kako kaže hrišćansko predanje, Hristos na gori Tavor pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svjetlost.

“Tada se Hristu i apostolima javio Mojsije i Ilija koji su govorili sa Gospodom o njegovoj smrti u Jerusalimu”, piše u vjerskim knjigama.

Svaki praznik i njegovi običaji vezani su i za godišnje doba.

Zato se u narodu obično kaže da od Preobraženja uglavnom više nema velikih vrućina. Takođe se nekad vjerovalo da je Preobraženje posljednji dan za kupanje u rijekama.

Na Preobraženje se preobražava list u gori i kamen u vodi, lišće počinje da žuti i opada, a voda biva hladnija. Na Preobraženje se i nebo, u gluvo doba noći, tri puta preobražava.

Prema rasprostranjenom vjerovanju, na ovaj dan ne treba preko dana spavati, jer ko danas odspava, preobraziće se, pa će cijele godine biti dremljiv. Nije dobro ni da neko plače, a ni da ljudi cijeli dan provedu u kafani – da im ne pređe u naviku i da ne postanu raspikuće.

Preobraženje pada u Gospojinskom postu koji su, mahom žene postile, ali tog dana je običaj da niko bez izuzetka ne mrsi.

(MONDO/Opanak)