24.7 C
Banja Luka

Litar ulja u Srpskoj šest u Srbiji tri marke

Suncokretvo ulje u marketima u Srbiji možete kupiti za nešto više od tri marke po litru, dok u Republici Srpskoj i BiH građanima za tu namirnicu trenutno treba pet i po do šest maraka.

Vlada Srbije je ograničila cijene osnovnih životnih namirnica, a PDV na jestivo rafinisano ulje je deset odsto, dok je u Bosni i Hercegovini 17 odsto, što kao jednu od glavnih razlika u cijenama navode iz kompanije Bimal.

,,Proizvodnja jestivog ulja u Srbiji oslanja se na domaće zrno uljarica, odnosno na domaću sirovinu, dok je proizvodnja u Bosni i Hercegovini potpuno zavisna od uvoza sirovina i dešavanja na stranim tržištima”, napominju iz ove kompanije.

Dodaju da u BiH nije dovoljno razvijena poljoprivreda, te nemamo domaću sirovinu,  zbog čega cijena proizvodnje ulja u fabrici BIMAL u Brčkom zavisi od uslova uvoza zrna.

,,Bimal nastoji da bez prekida snabdijeva domaće kupce i da ne dozvoli da aktuelna dešavanja utiču na stabilnost tržišta”, napominju iz jedine kompanije na području BiH za proizvodnju jestivog ulja.

Iz preduzeća Venera, banjalučkog distributera visokokvalitetne robe široke potrošnje, uvjeravaju da trenutne cijene ulja i njihovo formiranje zavisi isključivo od proizvođača, a ne od distributera i maloprodavaca.

,,Rast cijena sirovina i njihova dostupnost uglavnom utiče i na formiranje cijene. Ovo je roba sa već ograničenim maržama koje su minimalne i glavnu ulogu u formiranju cijene na tržištu igra ulazna cijena.

Razlika između cijene u Srbiji i ovdje može da se stvori samo u logističkim troškovima, odnosno zavisnim troškovima ove robe”, kaže za BL portal Miloš Đurđević, iz firme Venera.

ulje-marketi-sfera-medija

 

Đurđević naglašava da je Srbija do maja mjeseca imala zabranu izvoza osnovnih životnih namirnica, ali su onda uveli izvozne kvote za proizvođače za zemlje u regionu, pa je opet moguć uvoz ograničenih količina ulja iz Srbije.

Tačnije, Vlada Srbije je dozvolila da se mjesečno izveze 8.000.000 litara rafinisanog suncokretovog ulja, ali i pored toga to se nije odrazilo na cijenu ulja kod nas.

,,Šta će se ubuduće dešavati, to niko ne može da predvidi”, nije previše optimističan ni Đurđević.

Navodi da ovo nije problem sa kojim se suočavaju samo građani, distributeri i proizvođači u regionu, već gotovo čitava Evropa.

,U Njemačkoj je bila situacija da u posljednjih 20 dana ulja nije uopšte bilo u prodaji na nekim mjestima, ili je bilo po višestrukim cijenama u odnosu na cijene koje su na našem tržištu”, kaže Đurđević.


Cijena ulja u Srbiji – napomena: cijene su u dinarima (60 din = 1 KM)

Dodaje da Venera trenutno ima određenu količinu ulja za prodaju, koja je limitirana izvoznim kvotama, a cijena mu je oko šest maraka sa PDV-om.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača ,,DON” kažu da su se građani u početku bunili, a sada samo kažu da je “sve poskupjelo”. I tu se priča završava.

,,Kod nas udruženja proizvođača i trgovaca u saradnji sa vlastima kreiraju potrošačku politiku i svi se samo toga drže, jer je vidljivo koliko je više novca u državnoj kasi od prikupljanja indirektnih poreza. Sve se svede na to da potrošač sve plaća”, zaključuju u Udruženju ,,DON”.

Kako se sve ne bi svelo samo na potrošača, Srbija je još u novembru prošle godina donijela uredbu o ograničavanju cijena osnovnih životnih namirnica, koja je još na snazi i reagovala je i iz Robnih rezervi, kojih u Republici Srpskoj nema već nekoliko godina.

Srpska odlukom Vlade od prije dva mjeseca na lageru kod Bimala kao dobavljača ima 290.000 litara jestivog ulja plaćenog 1.133.730 KM sa PDV-om.

Pošto trenutno nema nestašica na tržištu, iz Ministarstva trgovine i turizma poručuju da će nabavljeni proizvodi i sirovine biti pušteni u promet u slučaju potrebe.

“Uzimajući u obzir da je privreda Republike Srpske u ovom segmentu uzvozno orijentisana, te da kao malo tržište kakvo jesmo teško možemo uticati na smanjenje cijene uvoznih roba, Vlada Republike Srpske iskoristila je mogućnost da u skladu sa nadležnostima donese administrativne mjere ograničenja marži na osnovne životne namirnice, koje u uslovima tržišne ekonomije predstavljaju ograničenu mjeru kojom se utiče na formiranje konačne cijene proizvoda”, navode iz Ministarstva trgovine i turizma.

Republika Srpska je u prva tri mjeseca ove godine u Srbiju izvezla električne energije u vrijednosti od 100 miliona KM, a lideri Srpske i Srbije još prošle jeseni su potvrdili da će pomogati jedni drugima kada je riječ o isporuci električne energije koje Srpska ima za izvoz.

Ulja recimo nema za izvoz, ali nema ni eventualnog dogovora da Srbija pomogne Srpskoj čime bi se u značajnijoj mjeri smanjila trenutna cijena od šest maraka.

U BiH je bilo prijedloga da se ukinu ili smanje akcize na gorivo i smanji PDV na osnovne životne namirnice, ali ni od toga još nije bilo ništa.

(Sfera Medija)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here