28.7 C
Banja Luka

„TERMINATORI“ I „ALIGATORI“ U AKCIJI IZNAD UKRAJINE: Sjajni snimci ruskih helikoptera u Donbasu (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimak borbenog rada posada jurišnih helikoptera Ka-52 „Aligator“ i borbeno-transportnih letelica Mi-8AMTŠ „Terminator“ Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

„Aligator“ je dizajniran da rešava širok spektar borbenih zadataka i danju i noću, u svim vremenskim uslovima, koristeći širok dijapazon naoružanja, uključujući i rakete nove generacije.

Pored rešavanja borbenih zadataka, posade ovih letelica prate konvoje i pružaju vazdušnu podršku jedinicama.

Helikopteri najnovije generacije Ka-52 uspešno se koriste u specijalnoj operaciji Oružanih snaga RF za uništavanje neprijateljske žive sile, kao i praćenje konvoja i pružanje vazdušne podrške saborcima na zemlji.

Helikopter ima i razvijene odbrambene sisteme, koji otkrivaju odakle je lansirana PVO raketa, i potom ispušta toplotne zamke.

Helikopter Ka-52 „Aligator“ nastao je na bazi jurišnog helikoptera Ka-50 „Crna Ajkula“. Za razliku od njega, „Aligator“ ima dva člana posade.

„Aligator“ je jurišni helikopter sa koaksijalnom šemom propelera. To omogućava helikopteru da troši manju snagu motora pošto nema potrebe za repnim rotorom.

Tokom ofanzive, ruski padobranci, podržani artiljerijom, suzbili su otpor uporišta Oružanih snaga Ukrajine. Odlučnom akcijom primorali su ukrajinske militante da napuste svoje položaje, a nakon toga odbili su i kontranapad! Snimak pogledajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews.com

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here